Facebook verliest 120 miljard dollar aan beurswaarde

De techgigant wist in de nasleep van het dataschandaal omtrent Cambridge Analytica minder nieuwe gebruikers aan te trekken dan werd verwacht.

Foto Eric Gaillard/Reuters

De koers van Facebook is na de opening van de beurs in New York donderdagochtend met meer dan 18 procent gekelderd na tegenvallende resultaten. Dat betekent dat zo’n 120 miljard dollar aan beurswaarde is verdampt, schrijft AFP.

Bij de openingsbel stond het aandeel 19,4 procent lager, het uur erna bleef het boven de 18 procent hangen. De slechte prestaties volgen op het schandaal omtrent het databedrijf Cambridge Analytica en strengere Europese privacywetgeving. En de techgigant verwacht niet dat de cijfers de rest van het jaar veel beter zullen worden.

Lees ook: ‘Het verdienmodel van Facebook zal leiden tot oorlog’

Eind juni had Facebook in totaal 2,23 miljard gebruikers. Dat betekende een groei van 11 procent, analisten rekenden erop dat het sociaal netwerk nog eens 20 miljoen klanten meer zou krijgen. In Europa had Facebook minder dagelijkse gebruikers. De omzet bleef steken op 13,23 miljard dollar (11,28 miljard euro), een groei van 42 procent maar ook lager dan de verwachtingen van Wall Street.

Toch verdiende het Amerikaanse bedrijf 5,1 miljard dollar (4,35 miljard euro), goed voor 1,74 dollar per aandeel. Dat betekende een groei van 31 procent en een iets hogere winst dan de verwachting van 1,71 dollar per aandeel.

Facebook had investeerders al gewaarschuwd dat kosten sterk toegenomen waren om in de toekomst de privacy van gebruikers beter te kunnen waarborgen. Eerder dit jaar kwam naar buiten dat het Britse databedrijf Cambridge Analytica de gegevens van tientallen miljoenen Amerikanen had misbruikt.

Sindsdien heeft topman Mark Zuckerberg beloofd hier werk van te maken. Zelf zag de de oprichter zijn papieren vermogen met 15 miljard dollar dalen donderdag.