Monetair beleid

Turkse centrale bank laat belangrijkste rente ongemoeid

De centrale bank van Turkije heeft dinsdag de belangrijkste rente, tegen de verwachtingen van de markt in, ongewijzigd gelaten. Het was de eerste belangrijke beslissing van de centrale bank na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, een verkiezing die Erdogan grotere bevoegdheden heeft gegeven. De bijeenkomst van de centralebankiers werd dan ook gezien als een test voor de manier waarop de centrale bank om zou gaan met het nieuwe systeem. De centrale bank, waarover al zorgen zijn over het gebrek aan onafhankelijkheid, noemde een verzwakte binnenlandse vraag als belangrijkste reden om de rente op 17,75 procent te laten staan. De Turkse lira, die dit jaar al zo’n 20 procent van zijn waarde verloor, verloor opnieuw ten opzichte van de dollar na het besluit. (Reuters)