Michael P. in hoger beroep in zaak Anne Faber

Advocaat Dorrestein wil dat er opnieuw wordt gekeken naar het harde politieoptreden tijdens de aanhouding van P.

Advocaten Niels Dorrestein (links) en Sander de Korte (rechts) van Michael P.
Advocaten Niels Dorrestein (links) en Sander de Korte (rechts) van Michael P. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Michael P. gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Utrecht. Dat zegt zijn advocaat Niels Dorrestein tegen RTL Nieuws. P. werd vorige week veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden, ontvoeren en verkrachten van Anne Faber. Het OM gaat niet in beroep, zegt een woordvoerder.

Advocaat Dorrestein wil dat er opnieuw wordt gekeken naar het harde politieoptreden tijdens de aanhouding van P. Ook werd hij niet gewezen op zijn zwijgrecht. P. omschreef zijn arrestatie als een “marteling”. Hij zou onder meer in zijn gezicht zijn geslagen en hield na de aanhouding een botbreuk over. Volgens de rechtbank was er weliswaar sprake van vormverzuim, maar was P.’s recht op een eerlijk proces niet geschaad.

Lees ook: Was keiharde arrestatie van Michael P. toelaatbaar?

‘Familie Anne Faber wilde boek sluiten’

Op 8 oktober 2017 kwam de politie P. op het spoor als verdachte voor de verdwijning van Anne Faber. Zijn DNA werd aangetroffen op de gevonden jas van 25-jarige Faber uit Utrecht, zij verdween een week eerder tijdens een fietstocht waarna er massale zoekacties werden opgestart. Na drie dagen hechtenis vertelde P. dat hij haar had verkracht en gedood en haar lichaam had begraven in de buurt van Zeewolde.

Voor de familie van Anne Faber is het hoger beroep van P. een tegenslag. Hans Faber, oom van de 25-jarige Anne, liet namens de familie weten dat de opgelegde straf “recht doet aan de gevoelens van de familie”. Hun advocaat zei dat de familie “het boek wilde sluiten”.