Macron reageert in schandaal lijfwacht: alleen ik verantwoordelijk

De Franse president staat onder druk in de affaire, waarbij zijn voormalige lijfwacht Alexandre Benalla zich voordeed als agent en geweld gebruikte tegen demonstranten.

President Emmanuel Macron met achter hem Alexandre Benalla.
President Emmanuel Macron met achter hem Alexandre Benalla. Foto Reuters / Philippe Wojazer

De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdagavond voor het eerst gereageerd in het politieke schandaal rond zijn lijfwacht Alexandre Benalla.

Macron zou zijn uitspraken hebben gedaan op een onaangekondigde bijeenkomst, voor een aantal ministers en parlementariërs van zijn partij La République en Marche. Die deelde de inhoud van de toespraak en een foto van Macron op Twitter. “De verantwoordelijke ben ik, en ik alleen”, sprak Macron. “Je kunt niet alleen leiden bij mooi weer. Als ze een verantwoordelijke zoeken, dan ben ik dat. Ik dien te antwoorden aan het Franse volk.”

Lijfwacht Benalla werd vorige week door de Franse krant Le Monde ontmaskerd als nepagent die demonstranten aftuigde tijdens demonstraties op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Benalla, die de facto de hoofdverantwoordelijkheid droeg voor de beveiliging van de Franse president, was als waarnemer met de politie mee en mocht dus geen geweld gebruiken. Op video’s was te zien hoe hij een politiehelm droeg en op demonstranten insloeg, terwijl daartegen niet werd ingegrepen.

Lees de analyse van correspondent Peter VermaasPresident in het nauw: affaire nepagent is nu affaire-Macron

Reactie uit het Élysée bleef uit

Er werd ook geen aangifte tegen Benalla gedaan. In mei werd hij tijdelijk op non-actief gezet. Onder publieke druk is hij alsnog ontslagen. Vanuit het presidentieel paleis bleef het sinds het begin van de affaire lange tijd stil. Volgens tegenstanders is Macrons stilte tekenend voor zijn manier van besturen. De president wordt verweten dat hij zich onaantastbaar waant en het Élysée als een bedrijf runt, waardoor ook zijn gevolg zich op die manier gaat gedragen.

De jurist Alexandre Benalla sloot zich in 2016 al vroeg aan bij Macrons politieke beweging. Toen Macron president werd, dook Benalla steeds vaker op in het centrum van de beveiliging. Hij had directe toegang tot Macron en ging mee op vakanties, werkbezoeken en werkte vanuit het Élysée.

Bekijk hier de beelden: