Macron bekent schuld – en hoopt schade te beperken

Veiligheidsman „Ik ben degene geweest die Benalla vertrouwen heeft gegeven. Ik heb zijn straf goedgekeurd”, zei Macron.

In een poging verdere politieke schade te beperken heeft de Franse president Emmanuel Macron zich dinsdag voor het eerst uitgelaten over de affaire rond zijn voormalige veiligheidsadviseur. Terwijl het parlement sinds maandag in hoog tempo functionarissen van de politie en het Élysée ondervraagt, zei Macron zelf „de enige verantwoordelijke” te zijn.

Dat Élysée-medewerker Alexandre Benalla op 1 mei als „waarnemer” bij een politie-operatie in Parijs zelf demonstranten hard aanpakte, noemde Macron „verraad”. De president sprak op een besloten bijeenkomst van parlementsleden van zijn partij, La République En Marche, maar de aanwezigen hadden duidelijk toestemming gekregen filmpjes en citaten via sociale media te verspreiden.

„Ik ben het geweest die Alexandre Benalla vertrouwen heeft gegeven. (...) Ik heb zijn straf goedgekeurd”, zei Macron. Benalla werd in mei vijftien dagen geschorst en volgens het Élysée gedegradeerd. Pas vorige week, nadat Le Monde voor het eerst over de rake klappen op 1 mei rapporteerde, werd hij ontslagen. „Als ze een verantwoordelijke zoeken, dan staat hij voor u. Ze komen me maar halen.”

De pers „zoekt niet meer naar de waarheid”, zei Macron over de steeds wildere verhalen die over Benalla circuleerden. De ex-lijfwacht en veiligheidsman, die de sleutels van de privé-villa van de Macrons had, „heeft nooit de nucleaire codes gehad” (een grap van een satirische site), „nooit een appartement van 300 vierkante meter bewoond” (maar kreeg wel een ambtswoning), „nooit een salaris van 10.000 euro gehad” (hoe hoog wel is onduidelijk) en „was nooit mijn minnaar”, zei Macron.

Het is waar: media en de oppositie hebben zich gretig op de eerste grote ontsporing van Macrons presidentschap gestort en niet alle „onthullingen” hielden lang stand. Toch blijven er serieuze vragen over Benalla’s rol en de reactie van het Élysée.

Het is gebruikelijk, zei politieprefect Michel Delpuech maandag in de Assemblée, dat een waarnemer bij een politie-actie een beschermende helm krijgt. Maar niemand weet wie Benalla 1 mei een armband met de tekst ‘Politie’ en een portofoon heeft verstrekt. Met wie hij communiceerde is evenmin duidelijk. Delpuech suggereerde voor de enquêtecommissie „ongezonde vriendjespolitiek”: de uitnodiging aan Benalla was bij de politie sowieso niet via de gangbare kanalen verlopen.

Ondanks de schorsing bleef Benalla aanzitten bij vergaderingen, beweerde directeur openbare orde Alain Gibelin van de Parijse politie maandag. Na een ontkenning van het Élysée nam hij dat daags later per brief terug. Waarom niet eerder aangifte is gedaan? Delpuech en minister Gérard Collomb (Binnenlandse Zaken) wezen naar het Élysée. Benalla werd „zeer gewaardeerd”, zei Macrons kabinetschef Patrick Strzoda dinsdag.