Brexit: May gaat zelf onderhandelen

EU

De Britse premier May neemt de leiding in de onderhandelingen met Brussel over de uittreding uit de Europese Unie. Haar minister voor Brexitzaken Dominic Raab, die eerder deze maand in die functie aantrad, wordt haar vervanger.

De stap is bedoeld om een mogelijke machtsstrijd te voorkomen. May had een moeilijke verhouding met David Davis, die eerder deze maand ontslag nam als minister voor Brexitzaken. Achter de schermen was in Londen en Brussel bekend dat niet hij, maar Oliver Robbins, een topambtenaar die onder May en niet onder Davis viel, de belangrijkste onderhandelaar aan Britse zijde was. De Brexit-minister zat dus al langer op een zijspoor.

De Financial Times berekende onlangs dat Davis en Michel Barnier, hoofdonderhandelaar namens de Europese Commissie, elkaar dit jaar slechts vier uur gesproken hebben. Donderdag staat een ontmoeting tussen Barnier en Raab gepland. Het is onduidelijk of May die afspraak overneemt.

In een hoorzitting, dinsdag in het Lagerhuis, zei Raab te zorgen voor „voldoende voedsel” in het Verenigd Koninkrijk in het geval de Brexit-deal zou sneuvelen. Eerder waarschuwde hij voor burgerlijke onrust bij het mislukken van de deal. De afspraak is dat de Britten 29 maart 2019 uit de EU stappen.

Brexitklokkenluider pagina 12-13