Laos

Doden en honderden vermisten door dambreuk

Bij een grote dambreuk in het Zuid-Aziatische land Laos is maandagavond een onbekend aantal doden gevallen. Honderden mensen worden nog vermist, meldde het Laotiaanse persbureau KPL dinsdag. De ramp gebeurde in de zuidelijke provincie Attapeu, waar sinds 2013 gewerkt wordt aan een waterkrachtcentrale. De hoofddam, die met een waterkrachtcentrale is uitgerust, is nog intact. Een bijdam die voor een hogere waterstand in het stuwmeer moest zorgen, begaf het na zware regenval. De overstroming die na de dambreuk ontstond, overspoelde zes dorpen. Ten minste 1.300 gezinnen, ongeveer 6.600 mensen, raakten dakloos. De provinciale autoriteiten zeggen dat ze alle hulp kunnen gebruiken. Er is onder meer behoefte aan kleding, eten, drinkwater en medicijnen. Ministers en andere hoge functionarissen zijn naar het rampgebied gestuurd om daar de reddingswerkzaamheden te coördineren. (NRC)