Griekenland

Overvallen door de bosbranden: 74 doden

Foto’s Angelos Tzortzinis/AFP, Savvas Karmaniolas/AFP, Valerie Gache/AFP, Costas Baltas/Reuters

Griekse reddingswerkers hebben dinsdag 26 verkoolde lichamen gevonden in de badplaats Mati. Het zijn slachtoffers van de bosbranden die zijn uitgebroken rond Athene. Het waren vermoedelijk familieleden of vrienden. Ze lagen dicht tegen elkaar aan op de top van een klif die uitkijkt over de zee. Sommigen werden aangetroffen in innige omhelzing. „Deze mensen en hun kinderen hebben geprobeerd een vluchtroute te vinden, maar konden helaas niet op tijd wegkomen”, zei Nikos Economopoulos, directeur van het Griekse Rode Kruis, tegen de zender Skai TV. „Toen het einde naderde, hebben ze elkaar instinctief omhelsd.”

In totaal zijn zeker 74 mensen om het leven gekomen als gevolg van de bosbranden die maandag uitbraken in enkele populaire badplaatsen rond Athene. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen. Reddingswerkers zoeken nog naar slachtoffers in de uitgebrande dorpen. De Griekse premier Tsipras kondigde drie dagen van nationale rouw af.

Veel slachtoffers lijken te zijn overvallen door het vuur, dat zich door een stormachtige wind snel verspreidde naar bewoonde gebieden. Dorpelingen en toeristen konden niet wegkomen of kwamen tijdens hun vlucht vast te zitten in de auto. Veel mensen zochten een veilig heenkomen op het strand en doken in de zee om aan de vlammen te ontsnappen. Zo’n 700 mensen zijn gered uit zee.