Griekenland

Drie dagen van rouw, dodental stijgt naar 79

Boven: Brandweerlieden en vrijwilligers proberen een natuurbrand bij Kineta te blussen. Links en rechts: De verwoesting die het vuur heeft aangericht in Mati.
Boven: Brandweerlieden en vrijwilligers proberen een natuurbrand bij Kineta te blussen. Links en rechts: De verwoesting die het vuur heeft aangericht in Mati. Foto’s Angelos Tzortzinis/AFP, Pantelis Saitas/EPA, Savvas Karmaniolas/AFP

Griekse reddingswerkers hebben dinsdag 26 verkoolde lichamen gevonden in de badplaats Mati. Het zijn slachtoffers van de bosbranden die zijn uitgebroken rond Athene. Het waren vermoedelijk familieleden of vrienden. Ze lagen dicht tegen elkaar aan op de top van een klif die uitkijkt over de zee. Sommigen werden aangetroffen in innige omhelzing.

„Deze mensen en hun kinderen hebben geprobeerd een vluchtroute te vinden, maar konden helaas niet op tijd wegkomen”, zei Nikos Economopoulos, directeur van het Griekse Rode Kruis, tegen de zender Skai TV. „Toen het einde naderde, hebben ze elkaar instinctief omhelsd.”

In totaal zijn zeker 79 mensen om het leven gekomen als gevolg van de bosbranden die maandag uitbraken in enkele populaire badplaatsen rond Athene. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen. Reddingswerkers zoeken nog naar slachtoffers in de uitgebrande dorpen. De Griekse premier Tsipras kondigde drie dagen van nationale rouw af.

Het lijkt er op dat veel slachtoffers zijn overvallen door het vuur, dat zich door een stormachtige wind snel verspreidde naar bewoonde gebieden. Dorpelingen en toeristen konden niet wegkomen of kwamen tijdens hun vlucht vast te zitten in de auto. Veel mensen zochten een veilig heenkomen op het strand en doken in de zee of vluchtten met bootjes om aan de vlammen te ontsnappen. Ongeveer 700 mensen zijn gered uit zee.