Oud-Fiat-topman Marchionne na kort ziekbed overleden

Zaterdag werd duidelijk dat de gezondheid van de 66-jarige zakenman binnen enkele dagen dramatisch was verslechterd.

Sergio Marchionne in 2017.
Sergio Marchionne in 2017. Foto Reuters/Max Rossi

Sergio Marchionne, tot eind vorige week de baas van Fiat Chrysler Automobiles (FCA) en Ferrari, is op 66-jarige leeftijd overleden. “Helaas is wat we vreesden uitgekomen”, laat FCA-bestuursvoorzitter John Elkann weten in een verklaring, meldt Reuters.

Marchionne werd ruim drie weken geleden opgenomen in een ziekenhuis in Zürich, volgens het bedrijf voor een operatie aan zijn schouder. Zaterdag werd duidelijk dat de gezondheid van Marchionne binnen enkele dagen dramatisch was verslechterd en dat hij te ziek was om aan te blijven als topman van het autoconcern. Medische details gaf het bedrijf niet.

Na spoedberaad werd Marchionne vervangen door de 54-jarige Brit Mike Manley, de eerste buitenlander aan het roer van het Italiaanse bedrijf. Manley leidde sinds 2009 FCA-merk Jeep en was sinds 2015 ook verantwoordelijk voor de Ram-pickups, waarmee het bedrijf veel winst maakt in met name de Verenigde Staten.

Enorme groei

Marchionne werd geprezen om zijn groeistrategie en leiderscapaciteiten die het roemruchte Fiat redden van de ondergang. In 2004, toen sportautomerk Ferrari en de CNH-groep voor landbouw- en graafmachines nog tot de autogroep behoorden, leed het bedrijf een verlies van 1,5 miljard euro bij een omzet van 47 miljard euro. Maar met Marchionne aan het roer wist het bedrijf – zeker na de fusie met Chrysler – het tij te keren. De Italiaanse topman voegde de onderdelen van de Fiat-groep en van Chrysler samen.

Met succes, Fiat Chrysler groeide in zijn nieuwe vorm door naar een omzet van 111 miljard euro in 2017, waarbij het bedrijf bovendien een winst van 3,5 miljard euro behaalde. Dat kwam mede doordat Marchionne jonge managers de ruimte gaf, de strijd aanging met de machtige vakbonden, en zo de meeste Fiat-fabrieken in Italië open wist te houden.

Canada

Marchionne werd geboren op 17 juni 1952 in de Zuid-Italiaanse stad Chieti. Op veertienjarige leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar Canada, waar hij ook de Canadese nationaliteit kreeg. Eenmaal terug in Italië werkte hij zich op tot topman van de grootste particuliere onderneming van Italië met 237.000 werknemers.

Lees ook: Legendarische topman van Fiat Chrysler onverwachts vervangen