Familie van verkrachte vrouw in R’dam

Indonesische studente Twintig rechercheurs onderzoeken de verkrachting van zaterdag in Rotterdam. Studenten fietsen niet meer alleen door de buurt.

Politie doet onderzoek in de Rotterdamse wijk De Esch.
Politie doet onderzoek in de Rotterdamse wijk De Esch. Foto Joey Bremer/MediaTV

De familie van de Indonesische jonge vrouw die zaterdagochtend vroeg ernstig werd verwond bij een gewelddadige verkrachting in Rotterdam, is overgevlogen uit Indonesië om haar bij te staan.

Het slachtoffer is een jonge vrouw uit Indonesië die aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam studeert. Haar verwondingen waren dusdanig dat de jonge vrouw werd opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis en moest worden geopereerd.

De Indonesische studentenvereniging PPI-Rotterdam heeft het slachtoffer samen met de Indonesische ambassade bijgestaan tot de familie in Nederland is aangekomen. Leden van de vereniging hadden haar in het ziekenhuis geïdentificeerd.

Team Grootschalige Opsporing

Inmiddels heeft de politie een groep van twintig rechercheurs op de zaak gezet. De politie zet een zogeheten Team Grootschalige Opsporing (TGO) in bij zware en complexe rechercheonderzoeken, zoals in deze vekrachtingszaak het geval is. De afgelopen dagen heeft de politie buurtonderzoek verricht. Buurtbewoners zijn gesproken, een politiehelikopter heeft overzichtfoto’s gemaakt van de plaats delict. Ook heeft de politie geïnventariseerd welke bewakingscamera’s er op de fietsroute zijn. De beelden hiervan worden opgevraagd bij de eigenaren van de camera’s, waarna deze worden bekeken. Ook heeft de politie speurhonden ingezet.

Drinkwaterbedrijf

Voor zover bekend fietste de Indoneschische studente rond vijf uur in de morgen vanaf station Rotterdam Centraal naar haar woning in de jarentachtigbuurt De Esch, het vroegere terrein van het gemeentelijk drinkwaterbedrijf. Hier wonen veel studenten, omdat het op loopafstand is van de Erasmus Universiteit. Het was een nachtelijke fietstocht van ongeveer dertig minuten, kort voor zonsopkomst.

De verdachte, volgens de politie een man van „rond de twintig jaar met een donker getint uiterlijk, donkere hoody en fietsend op een donkerkleurige fiets”, achtervolgde haar vermoedelijk vanaf de Avenue Concordia in Kralingen, op zo’n vijf minuten fietsen van haar huis.

Kort nadat het slachtoffer haar fiets bij haar woning in de Herman Bavinckstraat op slot had gezet, is ze aangevallen. De dader zou een fietsketting om haar nek hebben gedraaid en haar daarna verkracht. Dit kon het slachtoffer nog vertellen aan buurtbewoners die haar na de aanval hebben opgevangen.

Jonge vrouwelijke studenten in Rotterdam zijn zeer geschokt, vertellen ze aan lokale media. Via sociale media wordt er over de zaak aan elkaar bericht. Studenten fietsen nu vaker samen door de buurt. En onder de studenten worden noodnummers gedeeld.

In de Indonesische krant The Jakarta Post reageert Zaid Ramadhan Hanan, een Indonesische jongen die in Rotterdam studeert, geschrokken: „Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt met een Indonesische student”, zegt hij tegen de krant. „Maar we hoorden dat zoiets al eerder is gebeurd met een internationale student.”