Factcheckers

Facebook en Universiteit Leiden werken niet meer samen in strijd tegen nepnieuws

De samenwerking tussen Facebook en de Universiteit Leiden rond het opsporen van nepnieuws blijkt al maanden stil te liggen. Nog slechts één partij – Nu.nl – spoort in Nederland voor Facebook nepnieuws op.

Dat de samenwerking is opgeschort werd deze dinsdag pas bekend via een bericht in het Leidsch Dagblad. Het gaat aldus de universiteit om een „juridische kwestie”, die sinds februari speelt. Vanwege lopende onderhandelingen wil de universiteit verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

In maart vorig jaar begonnen Facebook, Nu.nl en de site Nieuwscheckers van de Leidse Universiteit aan een samenwerking om nepnieuws op Facebook aan te pakken. Proeven liepen al in de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Gebruikers kunnen berichten als ‘nep’ rapporteren. Factcheckers van de bij Facebook aangesloten partijen controleren die berichten op juistheid. Wie vervolgens nepnieuws op Facebook probeert te delen, krijgt een waarschuwing te zien.

Bij Nieuwscheckers waren naast mediawetenschappers Peter Burger en Alexander Pleijter twee redacteuren twee dagen per week beschikbaar voor het project. Ook controleerden studenten in het kader van hun studie beweringen.

Bij Nu.nl is één redacteur beschikbaar om berichten te checken voor Facebook. Volgens een woordvoerder van het socialemediabedrijf is het de bedoeling dat ook andere partijen zich aansluiten. „De uitnodiging staat open.”

Aanvankelijk verrichtten de partijen in Nederland hun diensten nadrukkelijk onbetaald. Kort na de start zijn de partijen, met terugwerkende kracht, alsnog betaald voor hun diensten.

Mediawetenschapper Burger van Nieuwscheckers zegt dat er geen verschil van mening speelt over de inhoud, „de manier waarop wij informatie checken”. De Nieuws- checkers controleren nog wel beweringen op Facebook en andere media voor de eigen site.