Necrologie

Eetkraampjes

B en W van Deventer willen geen foodhal in synagoge

Er komt geen foodhal met eetkraampjes in de synagoge in Deventer. Het college van burgemeester en wethouders werkt niet mee aan een vergunning. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Liesbeth Grijsen (Gemeentebelang) laten weten via de plaatselijke krant De Stentor. De ‘sjoel’ uit 1892 staat in het hart van de binnenstad en is een rijksmonument. Het plan om er een foodhal in te vestigen strookt volgens het gemeentebestuur niet met de uitgangspunten rond rijksmonumenten en religieus erfgoed en evenmin met het plaatselijke horecabeleid. De lokale horecaondernemer Ayhan Sahin – die het pand heeft gekocht – legt zich niet neer bij het besluit. Samen met mede-eigenaar en vastgoedondernemer Carlus Lenferink overweegt hij de afwijzing van de vergunningaanvraag aan te vechten. De joodse gemeenschap, die het Deventer pand al jaren huurt voor 150 euro per dienst, vindt horeca niet passen en vreest er niet meer terecht te kunnen. In 1941, onder de Duitse bezetting, vernielden NSB’ers het interieur.Vierhonderd Joden uit Deventer kwamen om in de Tweede Wereldoorlog. Daarna kromp de joodse gemeente verder; leden vertrokken naar onder meer Israël of Amsterdam. Er zijn nu nog veertig leden over. (NRC)