Uitzonderlijke hitte

Teruglezen: code oranje en plaatselijke hoosbuien

In Nederland is het deze week tropisch warm. Het hele land ondervindt de gevolgen van de uitzonderlijke hitte. Een overzicht van de gebeurtenissen die met de hitte en droogte te maken hebben.

Verwachting donderdag: tropische temperaturen en onweersbuien

We sluiten het hitteblog voor vandaag af. Het warme weer zorgde voor talloze grote en kleine problemen. Strooiwagens werden ingezet tegen het smeltende asfalt, in de Krabbeplas in Vlisselingen werden duizenden dode vissen aangetroffen die mogelijk bezweken zijn door de hoge temperatuur van het water of door blauwalg. En volgens het LCW is er in het zuiden en het oosten van Nederland sprake van een watertekort.

Voor donderdag verwacht het KNMI "uitzonderlijk hoge temperaturen" die kunnen oplopen tot 36 graden. 's Middags kunnen er lokaal regen- of onweersbuien ontstaan met kans op hagel en windstoten.

Twitter avatar KNMI KNMI Verwachting vandaag en morgen: Vannacht brede opklaringen en een enkele bui. Morgen overdag zonnig en uitzonderlijk warm,in de middag een enkele (onweers)bui. https://t.co/5HNtg7giG3 https://t.co/CJTva8m9xw

Watertekort in Oost-en Zuid-Nederland

Door de aanhoudende hitte is er in het oosten en het zuiden van Nederland sprake van een watertekort. Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in een update. De instantie, onderdeel van Rijkswaterstaat, volgt de droogtesituatie nauwlettend.

Volgens LCW is het belangrijk dat inwoners van deze gebieden zich houden aan sproeiverboden met oppervlaktewater die de waterschappen hebben ingesteld:

"In de hoge zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland is geen wateraanvoer mogelijk en daar is dan ook sprake van watertekorten. De door de waterschappen ingestelde beregeningsverboden zijn essentieel om voldoende water te behouden voor kwetsbare gewassen en natuur. De waterschappen wijzen de gebruikers er nadrukkelijk op de beregeningsverboden na te leven".

Hoosbuien in Twente en Limburg

In het oosten van het land aan de grens met Duitsland zijn enkele zware onweersbuien actief. In het Twentse Losser viel woensdagavond in amper een half uur meer dan 60 millimeter regen.

Twitter avatar StormchaserNL Wouter van Bernebeek Er vallen lokaal stevige onweersbuien boven Twente: in Losser is tot 20.30u al bijna 60 mm neerslag gevallen! Uiteraard levert dat her en der wateroverlast op.
Foto's via @dutchdreamer_ en @ALageschaar #onweer https://t.co/JnVgtCcp8e

Ook in delen van Zuid-Limburg regent het hard. Volgens het KNMI trekken er onweersbuien vanuit Duitsland over Limburg met kans op hagel en windstoten tot 60 kilometer per uur. Door de hitte van de afgelopen dagen zorgen de hevige buien voor veel wateroverlast. Doordat de grond kurkdroog is neemt het geen water op waardoor het de riolering en de sloten inloopt.

Twitter avatar PietBerger Piet Berger zuid-Limburg...... je zal er maar wonen 😅 de natuur krijgt hier eindelijk eens wat verlichting!
#regen #droogte2018 #zomer2018 https://t.co/k5W4GzX8tF

De eerste regenbuien vielen vanochtend in delen van Brabant, onder andere in Tilburg en Breda. In het dorp Woensdregt viel 21 mm regen.

Sproeiverbod Friesland en Groningse Westerkwartier

Ook in Friesland en in de Groningse streek Westerkwartier mag vanaf donderdag geen grasland meer besproeid worden. Wetterskip Fryslân (Waterschap Friesland) heeft besloten dat zowel burgers als boeren geen oppervlakte- en grondwater mogen verspreiden over hun land. Dit is noodzakelijk om het waterpeil in de polders op hoogte te houden.

Mensen die toch stiekem de sproeier aanzetten, kunnen een boete verwachten, meldt het Wetterskip. Een sproeiverbod komt in de waterrijke provincie Friesland maar zelden voor. Omdat de "vraag naar water groter is dan het wateraanbod", heeft het Wetterskip nu geen andere keuze.

Archiefbeeld. Een boer sproeit water over zijn land. Foto Robin Utrecht

Gesloten deuren en aanpassingen door de hitte

Verschillende bedrijven hebben de deuren gesloten door het warme weer. Speelplek Jeugdland in Etten-Leur blijft donderdag en vrijdag dicht "vanwege zeer hoge temperaturen". Het is voor het eerst sinds de oprichting in 1966 dat de organisatie de deuren meerdere dagen moet sluiten. Dagelijks bezoeken zo'n tweehonderd kinderen het park.

In regio Rotterdam zijn verschillende bibliotheken gesloten door de hitte. In vestigingen zonder airconditioning zou de temperatuur "voor ondoenlijke situaties" zorgen voor bezoekers en medewerkers.

Klederdracht te warm

Ook in Wijchen is de temperatuur te hoog opgelopen. Omdat het "tropisch warm" is, zullen de deuren van Museum Kasteel Wijchen woensdag tot en met vrijdag gesloten blijven. "De temperatuur in het museum zal zo hoog oplopen dat openstelling niet verantwoord is", schrijft het museum.

Het Mannenkoor op Urk laat zich niet tegenhouden door de hitte, maar past zich wel aan. Vanwege de hoge temperatuur zullen de mannen woensdagavond niet in Urker klederdracht optreden, meldt Omroep Flevoland. Het driedelige kostuum "is niet gemaakt om met deze temperaturen te zingen", aldus een van de zangers.

Krabbeplas gesloten vanwege duizenden dode vissen

De Krabbeplas in Vlaardingen is woensdag afgesloten omdat er duizenden dode vissen in het water dreven. Dat meldt RTV Rijnmond. De vissen zijn mogelijk bezweken door de hoge temperatuur van het water of door blauwalg.

Lees ook: Zwemmen in een spinaziesmoothie

Voor de plas gold al langer een waarschuwing om niet te zwemmen omdat er blauwalg is aangetroffen. Er is al vers water in de plas gelaten, om ervoor te zorgen dat het zuurstofgehalte stijgt. Ook zijn er monsters genomen om te achterhalen waaraan de vissen precies bezweken zijn.

Door de aanhoudende warmte van de laatste dagen is er bij de Krabbeplas in Vlaardingen ernstige vissterfte, dit is het gevolg van blauwalg. Het is daarom verboden te zwemmen. pic.twitter.com/FyIjg6SQeK

— MediaTV (@mediatvnl) July 25, 2018

Dagrecord verbroken in het Limburgse Arcen

In de Limburgse plaats Arcen is woensdag het dagrecord voor 25 juli verbroken. Er werd een temperatuur van 33,8 graden gemeten. Dit is 0,3 graden warmer dan het record dat in 2006 werd behaald in Gilze-Rijen.

Ook in De Bilt wordt het steeds warmer, meldt Weeronline. Verwacht wordt dat het landelijke warmterecord van 31,6 graden overschreden zal worden. Weeronline voorspelt zelfs een maximumtemperatuur van 36 graden op donderdag of vrijdag in de Utrechtse gemeente.

Twitter avatar weeronline Weeronline In Noord-Limburg is het 33,8 graden. Niet eerder was het zo warm op 25 juli. https://t.co/hmEvbjh3Mu https://t.co/Qsv9PLR9cG

Oevers drooggevallen rivieren schoongemaakt

In Limburg proberen ze iets moois te maken van de droogte. Rijkswaterstaat en vrijwilligers hebben de afgelopen dagen zwerfafval op de oevers van de drooggevallen Grensmaas verzameld. In totaal zou 125 kubieke meter troep zijn verwijderd.

De actie werd opgezet nadat natuurfotograaf Bob Luijks beelden publiceerde van troep die opdook toen de rivier droogviel. Op de oevers zijn naast plastic flessen en stukken hout ook grote stukken afval gevonden. De foto's van Luijks tonen onder meer autobanden, een winkelwagen en een kapotte boot.

Kleine stukken afval zijn de afgelopen dagen verwijderd door vrijwilligers. Rijkswaterstaat zet een mobiele kraan en vrachtwagens in om de grote stukken afval uit de rivierbedding te krijgen. Volgens het agentschap heeft België ook aangeboden afval te ruimen in het Belgische gedeelte van de Grensmaas.

Mensen steken te voet de Grensmaas over. De waterstand in de maas is extreem laag. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Eend vast in teer, Dierenambulance roept op tot bewustzijn

Op Ameland is dinsdag een eend vast komen te zitten in het hete asfalt. Door de hitte op het eiland was het asfalt "superzacht" geworden en bleef de eend plakken. "Hij zat vast met zijn pootjes, zijn vleugels, zijn hele lijf. Eigenlijk zat alleen zijn kop niet aan de weg geplakt", vertelt Rob Knoeff, medewerker van de Dierenambulance.

Toen Knoeff de melding ontving is hij meteen ter plekke gaan kijken. Met slaolie heeft hij het beestje los kunnen krijgen van het teer. De vogel is inmiddels naar het vogelasiel Fugelpits bij het Lauwersmeer gebracht, waar hij schoongemaakt wordt.

Volgens de Dierenambulance-medewerker is het mogelijk dat meer vogels vast komen te zitten in wegen. Hij raadt vinders aan meteen de Dierenambulance te bellen en ervoor te zorgen dat de vogel rustig blijft. Dit kan door een doek over de vogel te leggen en bij het dier te blijven tot de ambulance gearriveerd is.

De vogel kwam vast te zitten in het teer. Foto Rob Knoeff/Dierenambulance Ameland

Honden horen niet op het strand

Knoeff roept ook baasjes van huisdieren op tot meer bewustzijn. Hij vertelt dat de Dierenambulance meerdere meldingen heeft ontvangen over uitgedroogde en oververhitte dieren, voornamelijk honden. Sommige hebben een hartaanval gekregen door te veel inspanning in het warme weer.

De dierenliefhebber raadt aan huisdieren zoveel mogelijk binnenshuis en op een koele plek te houden. "Ze hoeven alleen even uitgelaten te worden om hun behoefte te doen." Ook raadt hij strandgangers aan de hond niet mee te nemen. Ook moet voorkomen worden dat de dieren zeewater drinken, daar kunnen ze ziek van worden.

Niet meer spelen onder de tuinsproeier

Spelen en springen onder de tuinsproeier zit er voor inwoners van het Rivierengebied voorlopig niet in. Sinds woensdagochtend mogen zij tussen 09.00 uur en 18.00 uur niet meer sproeien, ook agrarische grond mag niet beregend worden. Dat heeft het Waterschap Rivierenland besloten.

Met het verbod hoopt het waterschap te voorkomen dat er watertekorten ontstaan in sloten en rivieren. Ook moet het ervoor zorgen dat iedereen evenveel water ter beschikking heeft en houdt.

Kinderdijk in het vizier

"Gelukkig hebben we de grote aders in Nederland: de drie grote rivieren", zegt een woordvoerder van het waterschap. "Maar in droge periodes zoals deze moeten we meer doen om ervoor te zorgen dat er genoeg water in de systemen blijft."

Volgens de woordvoerder halen sproeiers te veel water uit het systeem, dat vervolgens ook nog eens snel verdampt. "Met het verbod kunnen we het water op meer plekken krijgen en de koek wat eerlijker verdelen."

Het waterschap is ook al dagen bezig met extra controles aan dijken. Ook de grond onder de Kinderdijkse molens, UNESCO-werelderfgoed, staat onder scherp toezicht.

Landbouwgrond op de Hoge Veluwe wordt beregend. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Strooiwagens tegen smeltend asfalt

In Arnhem gaan vandaag strooiwagens de weg op om smeltend asfalt tegen te gaan. Op verschillende kruispunten in de stad strooien de wagens zout. Op plekken zonder schaduw wordt het zo warm dat het asfalt zacht wordt. De temperatuur van het asfalt kan oplopen tot wel 50 graden, aldus de gemeente. De stad houdt de temperatuur van de weg in de gaten met sensoren.

Het zout trekt vocht uit de buitenlucht aan en koelt daarmee het asfalt. Ook onttrekt het strooizout vocht aan het asfalt, waardoor het minder plakkerig wordt. Om overlast te voorkomen wordt er buiten de spits gestrooid.

Archiefbeeld van een strooiwagen. Foto Alexander Schippers/ANP

Uitzonderlijke bosbranden in Zweden en Engeland

Niet alleen in Nederland is het uitzonderlijk warm. Ook de rest van Europa heeft last van de hitte. Het KNMI spreekt over een "geblokkeerd weerpatroon" waardoor hogedrukgebieden blijven hangen boven Groot-Brittannië, het Noordzeegebied en Scandinavië. In Zweden en Engeland zorgen de hitte en droogte voor uitzonderlijke bosbranden.

Twitter avatar KNMI KNMI Niet alleen in ons land is het extreem droog en warm. Naast vele warmte- en droogterecords in Zweden en Engeland zijn daar uitzonderlijke #natuurbranden. https://t.co/qOSd4qpDWN #klimaatbericht (Afb: satellietbeeld met rookpluimen bosbranden Zweden) https://t.co/zl70qDWqSa

In Zweden waren vorige week al tachtig verschillende bosbranden. Het land kampt met de ergst golf van bosbranden sinds 1950. In Engeland legde gisteren een brand in de buurt Manchester ruim 900 hectare land in as. Er werden militairen ingezet en mensen werden geëvacueerd.

RIVM: zoek de schaduw op

Het RIVM heeft vanaf maandag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het instituut vraagt extra goed te zorgen voor "kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen". Ook adviseert het RIVM mensen voldoende te drinken, de schaduw op te zoeken en zonnebrandcrème te gebruiken. Ook adviseren ze lichamelijke inspanning in de middag te beperken en het huis koel te houden.

Het RIVM besloot het Nationaal Hitteplan te activeren vanwege de kans op aanhoudend warm weer met temperaturen boven de 27 graden, de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid.

Volgens het KNMI wordt het donderdag en vrijdag nog warmer. Landinwaarts en in stedelijke gebieden kan de temperatuur oplopen tot 35 graden of hoger.

Code oranje voor hitte

Het KNMI heeft vanochtend code oranje afgegeven voor extreme hitte in het hele land, met uitzondering van het Waddengebied. Het KNMI spreekt over "aanhoudende hitte met weinig tot geen afkoeling in de nacht". In het zuidwesten van het land begon de dag met een fikse onweersbui.

Twitter avatar KNMI KNMI #Codeoranje voor extreme #hitte in het hele land m.u.v. Waddengebied. Met name do en vr landinwaarts maxima 35°C of hoger. Ook in de nachten zeer warm. #hitteplan https://t.co/Ppge1NpJrl

Gisteren waarschuwde het RIVM dat er de hele week kans is op smog. Lokaal kan de luchtkwaliteit "slecht" zijn.

De hitte had gisteren ook gevolgen. Lees het hier terug: hitte in Nederland