Recensie

Recensie

Broederliefde maakt perfecte album voor een hittegolf

Hiphop Met ‘We Moeten Door 2’ brengt de Rotterdamse hiphopformatie Broederliefde hun meest coherente plaat tot nu toe uit.

Broederliefde tijdens een concert op Noorderslag 2017.
Broederliefde tijdens een concert op Noorderslag 2017. Foto Andreas Terlaak

Met een kleurrijke mix van Caribische, Surinaamse en Afrikaanse tonen, fanatiek gebrachte raps en zangerige refreinen was hiphopformatie Broederliefde de afgelopen jaren een trendbepalende factor binnen de Nederlandse hiphopscene.

Deze week brengen Jerr, Emms, Sjaf, Mella en Edson, voetbalvrienden uit de Rotterdamse wijk Spangen, We Moeten Door 2 uit. Het is het vervolg op We Moeten Door, dat vorig jaar november verscheen, en waarmee Broederliefde een nieuwe weg insloeg. De muziek klonk nog steeds vrolijk, maar de teksten werden persoonlijker en ze reflecteerden op succes, liefde en gemaakte fouten.

Die lijn wordt doorgetrokken op We Moeten Door 2. Ondanks de grote variatie van nummers, is het ook het meest coherente Broederliefde-album tot nu toe. Er zijn hiphopklappers vol zware bassen als ‘LaLaLaLaLa’ en ‘Tizora’, maar daar tegenover weer de Afrikaanse ritmes van ‘Hoe Je Bent’. De tropische sfeer en de thematiek vormen de lijm tussen de nummers en genres; het album is een viering van het succes en een ode aan de liefde. Het ene moment rappen de jongens zelfverzekerd over de jacht op vrouwelijk schoon, zoals bijvoorbeeld op de introtrack: „Jij komt vandaag niet meer van me af”. Even verderop komen ze subtieler uit de hoek; „Ik laat je smelten, we spelen nu met vuur” is te horen in ‘Glad IJs’, dat verrassend wordt afgesloten door Glennis Grace.

Zo zijn er meer aangename verrassingen. Op ‘What’s The Key’ verzorgt collega-rapper Josylvio een vlijmscherp couplet en de stuiterende finaletrack is geproduceerd door top-dj Afrojack.

We Moeten Door 2 is een luchtig gearrangeerd album dat precies in de heetste week van het jaar verschijnt. De perfecte timing voor een collectie zomerse liedjes. Broederliefde heeft zijn meest complete, samenhangende en daarmee beste werk tot nu toe afgeleverd.