Brieven

Brieven 25/7/2018

Commentaar hoofddoek

Vrij van belemmering

„Er zijn meer stemmen relevant dan die van de middelbare, witte man” anno 1828, aldus het hoofdredactioneel commentaar (Het nieuwe Nederland verdient een plaats in de media, 23/7). Mag het nu afgelopen zijn met dat nietszeggende, luie cliché? De kwestie van de gedoekte vrouwen speelt anno nú. Het gaat enerzijds over vrouwen (en mannen) die er minstens 150 jaar over hebben gedaan om verlost te worden van allerlei maatschappelijke belemmeringen, en anderzijds over vrouwen anno nú die zich inpakken opdat mannen hen niet zien. Een stuitend feit dat NRC kennelijk sanctioneert in zijn personeelsbeleid (dit is dus wat anders dan het artikelenbeleid). De commentator (v/m) schrijft dat dit komt doordat NRC midden in de samenleving wil staan. Stel dat wij Hongarije waren, nam NRC dan Orbán-aanhangers als journalist in dienst om fijn midden in de samenleving te staan? Deze lezeres heeft geen behoefte aan een neutraal platform ergens in een midden. Ik wil een krant die aan de goede liberaal-emancipatorische kant staat.

Nationalisme

Links liet het afweten

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil pleit in NRC voor een links nationalisme (Nationalisme is een rechts feestje omdat links de slingers nooit ophangt, 20/7). Een interessante gedachte, maar links gaat onze nationale symbolen natuurlijk nooit omarmen. Van VOC tot Zwarte Piet, van joods-christelijke identiteit tot vlagvertoon, links Nederland heeft er doorgaans helemaal niets mee. Zou het wat uitmaken als links deze symbolen wel omarmt? Waarschijnlijk niet. De doorsnee linkse kiezer zit er niet op te wachten en de rest zal het origineel prefereren boven de linkse kopie. Het benadrukken van gezond nationalisme, van de kracht van diversiteit waarmee Nederland is groot geworden, lost dit probleem niet op. De huidige waardering voor nationale symbolen komt voort uit een verlangen naar houvast en zekerheid. Juist op dat punt heeft links het de afgelopen 25 jaar laten afweten. Het heeft arbeidsmarkt, pensioenen en sociale zekerheid hervormd zonder nieuwe zekerheden te creëren. Misschien moet links de komende jaren wat minder doen aan genderneutraliteit, autovrije binnensteden, biologische landbouw en andere kosmopolitische hobby’s en wat meer aan werk en inkomen. Daar heeft Jan Modaal, die vroeger steevast links stemde en nu zijn heil zoekt bij nationalistische mooipraters, veel meer aan. Ook wat (gezond) nationalisme betreft geldt nog altijd: Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.

Nasynchronisatie

Een zegen

Ik kijk veel naar Franse films op Arte. Mijn Frans is onvoldoende om een Franse film zonder ondertiteling te kunnen volgen. Arte synchroniseert buitenlandse films naar de Duitse taal – die ik wel goed machtig ben.

Lees ook: ‘Door nasynchronisatie Bad Banks nog minder Duits op televisie’

Een zegen. Immers, ik hoef de tekst niet te lezen, het beeld wordt niet verpest door de ondertiteling. Mijn visuele aandacht wordt daardoor niet afgeleid en blijft geheel gericht op het filmische beeld.

Correcties/aanvullingen

Jawaharlal Nehru

In het artikel Verkeerschaos of niet, de maaltijdbezorger in India is altijd op tijd (23/7, p. 12-13) stond dat de Dabbawalla’s gemakkelijk te herkennen zijn aan hun Nehru-petje, „verwijzend naar ’s lands eerste president”. Jawaharlal Nehru was de eerste premier.