Recensie

Recensie Film

Zoeken naar harde feiten tussen de pelgrims

Drama Een sceptische oorlogsjournalist onderzoekt de claim van een jonge non dat zij een Mariaverschijning zag. Iedereen heeft zo zijn belangen.

Vincent Lindon als oorlogsjournalist Jacques.
Vincent Lindon als oorlogsjournalist Jacques.

Als oorlogsjournalist Jacques (Vincent Lindon) na een noodlottige gebeurtenis terugkeert naar Frankrijk wordt hij door het Vaticaan gevraagd deel te nemen aan een canonieke onderzoekscommissie. Deze commissie onderzoekt op rigoureuze wijze de claim van de jonge non Anna dat zij een Mariaverschijning zag, de eerste stap naar een zaligverklaring. De sceptische Jacques, gewend aan feiten en bewijzen, komt terecht in een wereld van priesters, pelgrims en al dan niet onverklaarbare fenomenen.

De Franse film L’apparition laat op boeiende wijze zien hoe zo’n commissie werkt, met experts op diverse deelgebieden. Terwijl pelgrims uit alle windrichtingen op de plaats afkomen waar de Mariaverschijning werd gesignaleerd, doet de commissie stoïcijns haar werk.

Naast het proces van waarheidsvinding laat de film, met veel muziek van Arvo Pärt op de soundtrack, de devotie van Anna zien, maar ook de uitwassen die het gevolg zijn van haar visioen: een toeloop van gelovigen, religieus commercialisme en de enorme druk die op haar komt te staan. Wordt het dorpje het nieuwe Lourdes? Iedereen heeft zo zijn belangen, de priester wil een nieuwe kerk, het Vaticaan een zo zorgvuldig mogelijk onderzoek.

En dan is er nog het persoonlijke verhaal van zowel Anna als Jacques, allebei intrigerende personages aan wie regisseur Giannoli terecht veel aandacht besteedt.