Vraag blauwe bes groter dan ooit, maar Zeeuwse pruim te klein door droogte

Consumenten eten ook steeds meer zwarte bessen, rode bessen, bramen en frambozen. Problematischer is dit jaar de pruim.

Foto Getty Images/iStockphoto

Ze werken tegen hoge bloeddruk, tegen diabetes, cholesterol, vrije radicalen, veroudering en buikvet. De blauwe bes heeft een enorm gezond imago. Sinds het besje een vast ingrediënt is geworden van smoothies en havermoutmuffins, groeit de vraag sterk. Volgens het CBS is de verkoop van de blauwe bes in supermarkten de afgelopen vijf jaar meer dan verdrievoudigd.

De blauwe bes komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar wordt ook in Nederland steeds meer geteeld. Het teeltoppervlakte is sinds 2013 met meer dan twee derde toegenomen naar 1.930 hectare. Na appels en peren is de blauwe bes nu de meest geteelde fruitsoort in Nederland. Ook de import van de bes verdrievoudigde de afgelopen vijf jaar naar bijna tien miljoen kilo.

Kleine pruimen

Niet alleen de blauwe bes, maar ook andere zachte, kleine fruitsoorten doen het goed. Consumenten eten ook steeds meer zwarte bessen, rode bessen, bramen en frambozen.

Problematischer is dit jaar de pruim. De NOS meldde maandag dat een boer uit Wemeldinge zou blijven zitten met zestigduizend kilo pruimen, omdat die door de droogte te klein zijn gebleven. De pruimen moeten minstens 38 millimeter groot zijn voor de supermarkten, maar deze pruimen kwamen drie millimeter te kort door het watergebrek. De teler kan naar eigen zeggen zijn bomen niet irrigeren, doordat het grondwater te zout is wegens de nabijgelegen Oosterschelde.

Omroep Zeeland meldt dat na een Facebook-oproep diverse supermarkten en andere afnemers zich hebben gemeld bij de teler om pruimen te kopen.