Voormalig Dexia

Mogelijke beursgang voor Belgische staatsbank, gewaardeerd op 7 tot 9 miljard

Belgische staatsbank Belfius.
Belgische staatsbank Belfius. Foto Bloomberg

De Belgische staatsbank Belfius gaat mogelijk naar de beurs. De federale overheid zou een akkoord hebben bereikt over een gedeeltelijke beursgang, meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. De bank wordt gewaardeerd op 7 tot 9 miljard. De staat wil 30 procent van de aandelen naar de beurs brengen, wat minstens 2 miljard euro voor de schatkist moet opleveren.

Over de beursgang is lang gesteggeld. Dat komt door de geschiedenis van Dexia, de voorganger van Belfius die in 2008 en 2011 door de overheid moest worden gered van faillissement. Eén van de grote aandeelhouders van Dexia was Arco, de financiële tak van de christelijke werknemersbeweging AWC. Bij de tweede redding kregen de 800.000 beleggers in Arco de belofte dat de staat garant zou staan voor hun inmiddels waardeloze Dexia-aandelen. Dat zou de overheid 1,5 miljard euro kosten, maar het Europese Hof verbood deze optie. Beleggers zijn immers geen spaarders.

Een mogelijke beursgang is altijd gekoppeld aan een oplossing voor het Arco-dossier, waardoor er lang niets gebeurde. Nu wordt bij een beursgang mogelijk een fonds van 600 miljoen opgericht, gefinancierd door het voormalige AWC en de staat. Belfius betaalt 50 miljoen euro. De vraag is wel of Europa zo’n constructie zal toestaan.