Vloedgolf

Honderden mensen in Laos vermist na instorten van stuwdam, duizenden zijn dakloos

In Laos, in het zuidoosten van Azië, worden honderden mensen vermist nadat maandagavond plaatselijke tijd een stuwdam is ingestort. Dat meldden internationale media deze dinsdagochtend. De Xepian-Xe Nam Noy-dam ligt in de zuidoostelijke provincie Attapeu en is bedoeld voor het opwekken van elektriciteit. Na het bezwijken van de dam ontstond een vloedgolf die zes omliggende dorpen overspoelde. Volgens staatsmedia in Laos is een onbekend aantal doden gevallen, van duizenden mensen zouden de huizen zijn weggevaagd. Nieuwszender ABC Laos meldt dat lokale autoriteiten reddingsboten hebben gestuurd naar het district San Sai in dezelfde provincie. De omwonenden worden geëvacueerd. Door het stijgende waterpeil dreigt nog meer overstromingsgevaar. In heel Laos is de afgelopen maanden veel regen gevallen en waren er meerdere overstromingen. Natuurbeschermingsorganisaties zijn kritisch over de dammen die Laos bouwt in onder meer de Mekong-rivier om energie op te wekken. (AP/Reuters)