Vijf maanden cel geëist tegen ex-PVV’er Daniël van der Stoep

Ook in hoger beroep eist het OM vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor het verleiden van minderjarigen en cocaïnebezit.

Daniël van der Stoep in de Tweede Kamer tijdens het jaarlijkse debat over de Staat van de Europese Unie in 2014.
Daniël van der Stoep in de Tweede Kamer tijdens het jaarlijkse debat over de Staat van de Europese Unie in 2014. Foto Martijn Beekman/ANP

In hoger beroep is dinsdag tegen voormalig PVV’er Daniël van der Stoep (37) een celstraf van vijf maanden geëist, waarvan drie voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. De voormalig Europarlementariër heeft volgens het OM geprobeerd drie minderjarige meisjes tot seks te verleiden. Hij staat eveneens terecht voor cocaïnebezit.

De eis is conform de uitspraak van de rechtbank in Den Haag in december 2015.

Grooming

De oud-politicus werd toen schuldig bevonden aan cocaïnebezit en ‘grooming’. Hij bood de drie meisjes (tussen de 14 en 16 jaar oud) cadeaus, geld en zelfs drugs aan. Verder stuurde hij met zijn telefoon toespelingen - alles was volgens de rechter bedoeld om de meisje te verleiden. Zij weigerden met de man naar bed te gaan. Een van hen was de dochter van een voormalige collega van Van der Stoep. Hij zou twee jaar lang hebben geprobeerd seksueel contact met de meisjes te zoeken.

De vader van de meisjes deed aangifte tegen de ex-PVV’er nadat hij pikante berichten van Van der Stoep op zijn dochters telefoon vond. De voormalig Europarlementariër ontkent seksuele bedoelingen te hebben gehad met de berichten en cadeaus.

Auto-ongeluk

Van der Stoep zat van juli 2009 tot juli 2014 in het Europees Parlement. Hij begon als PVV-lid, maar gaf zijn zetel onder druk op nadat hij onder invloed van alcohol een ongeluk veroorzaakte. Vanaf december 2011 ging hij verder als onafhankelijk lid. Hij zette de eurosceptische fractie Artikel 50 op. Die partij ging begin 2015 op in VoorNederland, de partij van oud-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren, nadat het bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2014 geen zetel wist te veroveren.