Uitlevering aan VS

Britten staken verzet tegen mogelijke doodstraf jihadisten

In het Verenigd Koninkrijk is maandag beroering ontstaan over een regeringsbesluit twee Britse jihadisten aan de VS uit te leveren. De aan IS-gelinkte jihadisten wacht in de VS mogelijk de doodstraf, waar de Britten gewoonlijk fel tegen zijn. Alexanda Kotey en El Shafee Elsheikh, die behoorden tot een groep van vier jihadisten die vanwege hun Britse accent de bijnaam The Beatles kregen, worden verdacht van onder meer medeplichtigheid aan het onthoofden van zeven Britse, Amerikaanse en Japanse journalisten en hulpverleners. Dagblad The Daily Telegraph onthulde maandag dat minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid vorige maand akkoord is gegaan met uitlevering ook als de garantie ontbreekt dat de jihadisten de doodstraf zullen ontlopen. (NRC)