Staking personeel kost Ryanair winst

Minder winst Afgelopen kwartaal maakte de Ierse vliegmaatschappij 20 procent minder winst. De prijsvechter moest 2.500 vluchten annuleren.

Ierse piloten van Ryanair voeren actie bij Dublin Airport.
Ierse piloten van Ryanair voeren actie bij Dublin Airport. Foto EPA

Vliegmaatschappij Ryanair verliest geld aan de stakingen van het cabinepersoneel. De winst van de Ierse budgetmaatschappij daalde met 20 procent, blijkt uit de eerstekwartaalcijfers over gebroken boekjaar 2018-2019 die het bedrijf maandag publiceerde.

Al maanden staakt het cabinepersoneel van Ryanair vanwege onenigheid over de arbeidsvoorwaarden. De onderhandelingen zitten muurvast. Het personeel eist meer loon en betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook werken veel medewerkers via een uitzendbureau voor Ryanair en vinden dat er daarom sprake is van een verkapt dienstverband.

Lees ook: Ruzie met passagiers én piloten

Door de stakingen en personeelstekorten moest de prijsvechter 2.500 vluchten annuleren, in totaal goed voor ongeveer 450.000 passagiers. Woensdag en donderdag zijn er opnieuw stakingen in Spanje, Portugal, Italië en België, waardoor honderden vluchten uitvallen. Ook vluchten van en naar Eindhoven Airport zijn geannuleerd. In Duitsland en Nederland denkt het personeel na over acties.

In een verklaring zegt Ryanair dat als „deze onnodige stakingen” doorgaan „we ons winterschema zullen moeten herzien, wat er mogelijk toe zal leiden dat de vloot moet inkrimpen en er banen verloren gaan”.

Naast de stakingen had Ryanair last van stijgende loonkosten, hogere brandstofprijzen en dalende ticketprijzen. De erkenning door Ryanair van vakbonden gaat het bedrijf naar eigen zeggen circa 100 miljoen euro kosten. Hoewel de winst daalde, groeide het aantal reizigers en steeg de omzet . Naar verwachting komt de nettowinst over het hele boek jaar uit op 1,25 tot 1,35 miljard euro. Dat zou de eerste daling van de nettowinst zijn sinds 2014.

Beleggers straften de resultaten af: het aandeel daalde met 6,4 procent.