Natuurbrand in Nationaal Park De Hoge Veluwe mogelijk aangestoken

De brand is onder controle. Volgens de brandweer is ongeveer vier hectare natuurgebied verwoest.

Brand in nationaal park De Hoge Veluwe.
Brand in nationaal park De Hoge Veluwe. Foto ANP

De heidebrand die dinsdag woedde in Nationaal Park De Hoge Veluwe is mogelijk aangestoken. De politie heeft een man aangehouden op verdenking van het aansteken van het vuur, bevestigt een woordvoerder van de politie. Er wordt onderzocht of hij iets met de brand te maken heeft.

De brand woedde rond 12.45 ‘s middags in de buurtschap Oud Reemst in het zuidwesten van Nationaal Park De Hoge Veluwe en heeft ongeveer vier hectare bos en heide verwoest. Het vuur was na ongeveer een uur onder controle, meldt de brandweer. Wel blijven de hulpdiensten nog tot in de avond nablussen, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Lees ook het liveblog over de hitte in Nederland: lagere waterdruk in het noorden, oproep tot tropenroosters

De eerste melding was, volgens de brandweer, die van een bermbrand aan de rand van het natuurpark. Door de hitte en droogte kon het vuur zich snel verspreiden, aldus de woordvoerder.

Twitter avatar GAINFRA_NO3 Gebiedsagent Jan Heidebrand langs de N310 richting Otterloo De rand van het park Hoge Veluwe #Gelderland https://t.co/aCbOBMWfOW

Er was veel rookontwikkeling, zo valt op beelden van de brand te zien. De Harderwijkerweg bij Otterlo werd daarom afgesloten. In totaal rukten acht brandweervoertuigen uit en daarnaast werden er nog extra blusauto’s ingezet. Ook de politie was ter plaatse.

Nationaal Hitteplan

Op verschillende plaatsen in het land zijn kleine en grotere branden geweest vanwege de aanhoudende hitte en droogte. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft maandag het Nationaal Hitteplan ingesteld.

Oud-Reemst, het gebied waar de brand woedde, ligt in het zuiden van het nationale park. Een deel van de buurtschap valt binnen de Hoge Veluwe en een deel valt daarbuiten en is in beheer van Natuurmonumenten. Het gebied is populair bij fietsers en recreanten.