Natuurboeken

Longlist Jan Wolkers Prijs voor beste natuurboek bekend: veel literatuur

De longlist voor de Jan Wolkers Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste natuurboek, bevat dit jaar opvallend veel literair werk. De jury, bestaande uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Daniel Gulpers (Vroege Vogels) en voorzitter Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) koos uit 120 inzendingen 19 boeken die kans maken op de prijs. Dit jaar werd in tegenstelling tot eerdere jaren veel literatuur ingezonden, onder meer van dichter Peter Swanborn en schrijvers Marieke Lucas Rijneveld, Gerbrand Bakker en Owen Donkers. Naast fictie zijn kinderboeken, naslagwerken en veldgidsen ingestuurd, maar ook bijvoorbeeld het fotoboek De Wilde Stad, naar de gelijknamige bioscoopfilm, Stilte, ruimte, duisternis van Kester Freriks, het essay De soldaat was een dolfijn van filosoof en kunstenaar Eva Meijer, en De meerkoet van Remco Daalder, die met dit boek uit de vogelboekenserie van Atlas Contact voor de tweede maal op de lijst staat – in 2014 won De gierzwaluw de Jan Wolkers Prijs al eens. Begin september is de shortlist van vijf boeken bekend; de prijsuitreiking is op 21 oktober. De winnaar ontvangt 5.000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek. (NRC)