Israël schiet Syrische straaljager neer die luchtruim binnendrong

Het vliegtuig, een Soechoj van Russische makelij, is mogelijk gecrasht aan de Syrische zijde van de grens. Waarom de straaljager boven Israël vloog is onbekend.

Een gevechtsvliegtuig boven de Golanhoogten. De foto is ter illustratie: het is niet het dinsdag neergehaalde vliegtuig.
Een gevechtsvliegtuig boven de Golanhoogten. De foto is ter illustratie: het is niet het dinsdag neergehaalde vliegtuig. Foto Jalaa Marey / AFP

Een Syrisch gevechtsvliegtuig is dinsdagmiddag boven de door Israël bezette Golanhoogten neergeschoten. De Israëlische strijdkrachten melden via Twitter dat het vliegtuig is ‘onderschept’ met twee raketten nadat het Israëlische luchtruim ongeveer 2 kilometer was binnengedrongen.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Two Patriot missiles were launched at a Syrian Sukhoi fighter jet that infiltrated about 1 mile into Israeli airspace. The IDF monitored the fighter jet, which was then intercepted by the Patriot missiles. https://t.co/owL4Pm7zER

Het vliegtuig, een Soechoj van Russische makelij, is mogelijk gecrasht aan de Syrische zijde van de grens. De piloot heeft de crash niet overleefd, meldt persbureau Reuters. Waarom de straaljager boven Israël vloog is nog onbekend. Volgens de Israëlische strijdkrachten werd het vliegtuig al enige tijd in de gaten gehouden, voordat het werd neergehaald.

In dorpen op de Golanhoogten gingen sirenes af vanwege de mogelijke dreiging. Maandag gebruikte Israël voor het eerst een nieuw raketafweersysteem, toen twee andere Syrische raketten het Israëlische luchtruim naderden. Hierover is verder niets bekend.

Toename geweld aan de grens

Volgens een verklaring van het Israëlische leger is er een toename van het geweld in Syrië dichtbij de Israëlische grens. Ook zou de Syrische luchtmacht actiever zijn. Het leger zegt “extra alert” te zijn.

Het is de tweede keer sinds 1985 dat Israël een Syrisch gevechtsvliegtuig uit de lucht heeft geschoten. Het gebeurde namelijk ook al in 2014. Andersom werd in februari van dit jaar een Israëlisch vliegtuig neergehaald door Syrisch luchtafweergeschut, nadat het vliegtuig bombardementen had uitgevoerd op Iraanse militaire doelen.