Recensie

Recensie Film

Homostel als oudbakken typetjes

Komedie ‘Ideal Home’ wil met soms grove zelfspot duidelijk maken dat ook een ouder homo-stel best een kind kan opvoeden. Jammer dat de film blijft steken in typetjes.

Steve Coogan en Paul Rudd in Ideal Home.
Steve Coogan en Paul Rudd in Ideal Home.

‘Alles is tijdelijk”, drukt de extravagante kookshowhost Erasmus (Steve Coogan) zijn kleinzoon Bill als levensles op het hart. „Behalve herpes”, voegt zijn partner Paul (Paul Rudd) droog toe.

De goede bedoelingen spatten van Ideal Home af. De film wil vooral op een vrolijke manier duidelijk maken dat ook in niet-standaardgezinssituaties de liefde voor een kind centraal kan staan. Regisseur Andrew Fleming baseerde de film op eigen ervaringen en stopte hem vol tamelijk grove zelfspot. Negatieve bejegening van Erasmus en Paul wordt slechts terloops aangestipt. We zien dit oudere, extravagante homostel vooral schelden, drinken en geld over de balk gooien, gecombineerd met prachtige shots van Santa Fe. Als Erasmus’ kleinzoon plots voor de deur staat – de vader van de jongen was het resultaat van Erasmus’ heteroseksuele jeugdexperimenten – combineren ze hun levensstijl met het vaderschap.

Ideal Home leunt vooral op veel slapstickhumor en op platte grappen over het decadente en feminiene gedrag van het tweetal. Dat werkt bij momenten, vooral dankzij het acteerwerk van veteranen Coogan en Rudd, maar de humor voelt vaak erg gemakzuchtig. Flemings personages blijven ook na anderhalf uur typetjes. De positieve, niet-prekerige toon was ook bewaard gebleven als fragmenten over het homohuwelijk, dat nog maar sinds 2015 in alle Amerikaanse staten is goedgekeurd, iets meer waren uitgewerkt en levenskeuzes beter toegelicht. Zo wordt er wel erg weinig aandacht besteed aan waarom Erasmus eerder geen contact had met zijn zoon en diens kind. Des te meer aan zijn flamboyante outfits, inclusief mantels van wasbeerbont en cowboylaars-collectie.