Warmte

Teruglezen: hitte in Nederland, KNMI kondigt code oranje af

Het hele land ondervindt de gevolgen van de hitte. Door extreme droogte ontstaan er problemen die we in normale zomers niet meemaken. Een overzicht van de gebeurtenissen die met de hitte en droogte te maken hebben.

Een nieuwe dag, een nieuw hitteblog

Woensdag hebben we een nieuw hitteblog geopend. Lees hier de laatste ontwikkelingen over de hitte en droogte in Nederland: van Code Oranje tot strooiwagens.

Lees ook: Uitzonderlijke hitte: Code Oranje in Nederland

Einde hitteblog

We sluiten het hitteblog bij dezen af. Code oranje, blauwalgen, smog, tropenroosters en natuurbranden: het was me een dagje wel.

Voor nu: een goede nacht gewenst, al is slapen bij deze temperaturen ook geen sinecure (we hebben wel wat tips daarvoor paraat).

Morgen weer een warme dag.

KNMI stelt code oranje in

Het KNMI heeft voor woensdagochtend code oranje afgekondigd vanwege de extreme hitte. De waarschuwing vanwege het extreme weer geldt voor heel Nederland met uitzondering van het Waddengebied. De metereologische dienst verwijst naar het Nationaal Hitteplan van het RIVM voor concrete voorzorgsmaatregelen. Daarin staat onder meer om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen, goed in te smeren en zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken.

Uit de weersvoorspelling blijkt dat het vooral donderdag en vrijdag tropisch warm wordt met temperaturen boven de 35 graden.

Twitter avatar KNMI KNMI Vanaf morgenochtend #codeoranje voor extreme #hitte. Met name do en vr landinwaarts maxima 35°C of hoger. Ook in de nachten zeer warm. #hitteplan. https://t.co/dpPyZhecVg https://t.co/pmn8NwKJze

NVWA controleert extra op naleving regels veetransport

Activisten en dierenbeschermingsorganisaties wijzen bij deze hoge temperaturen op het belang van de bescherming van dieren. Vooral het transport van dieren staat ter discussie.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert tijdens de hittegolf extra of bedrijven de regels voor veevervoer bij extreme temperaturen naleven. Uit het onderzoek blijkt tot nu toe dat bedrijven zich goed aan de regels houden, schrijft de NVWA. "We hebben onder andere gecontroleerd of veewagens niet stilstaan langs de weg", zegt een woordvoerder. "Als een vrachtwagen stilstaat kan de temperatuur snel oplopen."

Naast de normale controles waar bijvoorbeeld artsen van de NVWA aanwezig zijn, is er ook extra bij slachthuizen en veeverzamelplaatsen gecontroleerd of veewagens niet te lang in de zo’n staan en of de dieren genoeg water hebben gekregen. Er zijn zo'n vijftien extra controles uitgevoerd. Bij hoge temperaturen mogen er minder dieren per wagen vervoerd worden en moet er extra worden geventileerd.

Maar volgens de Partij voor de Dieren zijn de huidige regels niet goed genoeg. De partij diende begin deze maand een motie in voor de verbetering van het hitteprotocol voor veetransporten. Die werd met een meerderheid aangenomen. Afgelopen maandag stelde partijlid Esther Ouwehand Kamervragen aan minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid over het hitteprotocol voor veetransport.

Het protocol is bedoeld om hittestress bij dieren te voorkomen en treedt in werking als het vier aaneengesloten dagen warmer is dan 27 graden. Bij meer dan 35 graden mogen dieren helemaal niet vervoerd worden.

Toch moet het huidige protocol op de schop, vindt Esther Ouwehand van de PvdD, want bij de huidige regels wordt alleen naar de buitentemperatuur gekeken en niet naar de temperatuur in de transportwagens.

Boeren Twitterden als reactie op de PvdD onder de hashtag #geenhittestress dat hun dieren het goed maken.

Twitter avatar jolledehaan Jolle de Haan Geen stress, geen hitte, relaxed herkauwen in de schaduw met een briesje door mijn drie grootste fans. #geenhittestress https://t.co/sxoR2OaK59

Veel file bij hoge temperaturen

Op veel plekken in Nederland staat het verkeer vast, omdat dinsdag tijdens de avondspits verschillende ernstige ongelukken hebben plaatsgevonden. Vanwege de extreme hitte proberen Rijkswaterstaat en de politie het vaststaande verkeer zo snel mogelijk weg leiden.

Je hebt het misschien al gemerkt, maar het is best druk op de weg. Voornaamste oorzaak: meerdere ongelukken ➡ https://t.co/IsxfObMP7J. pic.twitter.com/hhkGz4SHsJ

— Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (@RWSverkeersinfo) July 24, 2018

Ook adviseert Rijkswaterstaat genoeg water mee te nemen voor onderweg. Door een ongeluk met een vrachtwagen op de A10 na de Coentunnel was de rechtertunnelbuis afgesloten. Vanaf de A8 kon het verkeer een tijd lang geen kant op. Ook ging het mis bij de A65 bij knooppunt De Baars in de richting van Oisterwijk, en de A27 bij Houten, de A2 bij Valkenswaard en de A1 bij Stroe.

Brand Hoge Veluwe mogelijk aangestoken

De heidebrand die dinsdag woedde in Nationaal Park De Hoge Veluwe is mogelijk aangestoken. De politie heeft een man aangehouden op verdenking van het aansteken van het vuur. De man werd ter plaatse aangetroffen en is kort daarna gearresteerd, bevestigt een woordvoerder van de politie.

Lees ook: Natuurbrand in Nationaal Park De Hoge Veluwe

De brand woedde rond 12.45 's middags in de buurtschap Oud Reemst in het zuidwesten van Nationaal Park De Hoge Veluwe en heeft ongeveer vier hectare bos en heide verwoest. De brandweer had het vuur na ongeveer een uur onder controle.

Veel blauwalg in meren en plassen

Op veel plaatsen in Nederland is blauwalg in het water gevonden. Onder andere in het water van de Sloterplas en de westzijde van de Nieuwe Meer in Amsterdam is de bacterie gevonden. Zwemmen in het water wordt dan ook afgeraden.

Zodra de temperaturen stijgen neemt ieder jaar het aantal meldingen van blauwalg toe. Ook dit jaar worden er door het hele land meldingen van gedaan. Op de website zwemwater.nl is te vinden waar veilig gezwommen kan worden.

Blauwalg is een bacterie, die zich vermenigvuldigt bij hoge temperaturen en als er veel voedingsstoffen in het water zitten. Sommige blauwalgsoorten kunnen giftige stoffen afscheiden waar mensen ziek van worden. De klachten variëren vaak van hoofdpijn en huidirritatie tot misselijkheid, diarree en koorts.

Bericht uit Londen: hier ook bloedheet

Het Verenigd Koninkrijk is eveneens in de ban van de hitte, schrijft onze correspondent Melle Garschagen. Maandag was de warmste dag van het jaar voor de Britten. In Santon Downham in Suffolk werd het 33,3 graden. De Met Office heeft een level three Heat-health watch afgekondigd voor de grootse delen van Engeland. Dat is de een na hoogste waarschuwing.

Het is niet alleen al lang heet, het is ook droog. Sinds 1961 is het in de zomer niet zo droog geweest, aldus de Met Office. In veel delen van Engeland viel voor het laatst op 29 mei een serieuze regenbui. Dat heeft gevolgen. De immer groene velden van Hyde Park en het gazon van Buckingham Palace zijn dor. Eveneens moest Theresa May deze maand Donald Trump ontvangen op een vergeeld veldje op buitenhuis Chequers in het graafschap Buckinghamshire. In de Londense tube is het bloedheet, maar vochtig. Uit een artikel in stadskrant The Evening Standard blijkt de gemiddelde temperatuur in de Bakerloo Line (31,04 graden) het hoogst is.

Foto Kirsty O'Connor / PA via AP
Foto Daniel Leal-Olivas / AFP
Foto Facundo Arrizabalaga / EPA

RIVM: komende dagen kans op smog

Vanaf dinsdag tot en met vrijdag is er kans op smog door ozon, meldt het RIVM. In het midden en oosten van het land is de luchtkwaliteit lokaal "slecht". Mensen die gevoelig zijn voor smog wordt geadviseerd binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Het advies geldt vooral in de namiddag en vroege avond, volgens het RIVM is de lucht dan het meest verontreinigd.

Door de aanhoudende hitte neemt de ozonconcentratie in heel het land toe. Het RIVM verwacht dat de luchtkwaliteit in grote delen van het land slecht wordt. De smog ontstaat bij een ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen en vindt vooral plaats in het voorjaar en de zomer als er weinig wind staat. Vervuilende stoffen in de lucht worden dan door het zonlicht omgezet in ozon.

Smog door ozon kan zorgen voor hoesten en kortademigheid, verergering van astma en vermindering van de longfunctie. Ook de ogen, neus en keel kunnen gaan irriteren. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen kunnen hier last van krijgen.

'Airco' wint van 'gratis' op Marktplaats

Op Marktplaats zoeken we niet meer massaal naar 'gratis': deze week is het woord 'airco' het meest gebruikt, meldt persbureau ANP. Volgens Marktplaats is er 68.312 keer naar gezocht, naar 'gratis' 50.000 keer. "Dat gebeurt heel zelden", zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen ANP.

Vorige week meldde Marktplaats al dat we zochten naar parasols (57.000 zoekopdrachten), ventilatoren en sproeiers (26.000).

Warmteprotocol tijdens Ajax-Sturm Graz

Tijdens de wedstrijd Ajax-Sturm Graz mogen toeschouwers morgenavond een flesje water of sap mee naar binnen nemen. Ook liggen er volgens AT5 bij de ehbo-posten bekers die gevuld kunnen worden met kraanwater. De buitendeuren en vier hoeken blijven gedurende de wedstrijd open om extra te ventileren.

Twitter avatar AjaxFancare Ajax Fancare Vanwege het warme weer mag je morgen één flesje water of sap zonder dop mee het stadion innemen ☀️ #ajastu

Ajax neemt het woensdag in de tweede kwalificatieronde van de Champions League om 20.30 uur op tegen de Oostenrijkse club.

Het groeiende neerslagtekort gevisualiseerd

Nederland is bevangen door hitte en droogte, en naar verwachting houdt dit nog wel even aan. Het RIVM activeerde maandag het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Tegelijkertijd geldt er code geel voor de aanhoudende hitte. Het alarm van het KNMI geldt overal in het land, behalve de Waddeneilanden. Zoals je op het onderstaande kaartje kunt zien kleurt het land langzaam rood: op die plekken is er sprake van een potentieel neerslagtekort.

Extra emmers water mee op stoomtrein

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) rijdt met een stoomtrein tussen Dieren en Apeldoorn over de Veluwe en wil het zekere voor het onzekere nemen. Om geen bosbranden te veroorzaken worden extra emmers water meegenomen aan boord van de stoomlocomotief, meldt De Gelderlander.

De stoomtrein wordt normaal gesproken al gekoeld met water, maar nu gaan "de sproeiers vol open", aldus stoker Michel van den Wollenberg. De hete asdelen zouden een bosbrand zou kunnen veroorzaken. De stoomtrein heeft een toeristische treindienst en stopt 's zomers in Eerbeek, Loenen, Beekbergen en een bungalowpark op de Veluwe.

Natuurbrand in de Hoge Veluwe

Bij het Nationaal Park de Hoge Veluwe woedt ter hoogte van Otterlo (Gelderland) een natuurbrand. Met acht bosbrandvoertuigen en extra waterwagens is de brandweer uitgerukt. Volgens de brandweer zouden er geen wandelaars en fietsers meer aanwezig zijn in het gebied.

Twitter avatar brandweerGM brandweerGM Natuurbrand Otterlo, Brand op het Nationale Park De hoge Veluwe. Zover bekend zijn er geen bezoekers meer op dit gedeelte van het terrein aanwezig. Inmiddels zijn er 8 bluseenheden ingezet. De hardewijkerweg is afgesloten. ^MvdP

Eerste tropische dag

In de Bilt is vandaag om 12.30 een temperatuur van 30,3 graden gemeten. Dit jaar was het alleen op 29 mei al tropisch warm: toen was het 30,7 graden. In Lelystad werd vandaag de hoogste temperatuur van 2018 gemeten: 31,9 graden. Mogelijk wordt er deze week een hittegolf bereikt. Daarvan is sprake als het vijf dagen achtereen 25 graden of hoger is, waarvan er drie minimaal dertig graden. Donderdag en vrijdag wordt het in het zuiden en oosten 34 tot 37 graden, meldt Weeronline.

Twitter avatar weeronline Weeronline Raar, maar waar! Het is nu pas voor het eerste deze #zomer warmer dan 30 graden in De Bilt. Kaartje zijn de maxima tot 12:30 uur. Vanmiddag in het oosten 33-35 graden. #hitte #hittegolf #tropisch
Lees meer: https://t.co/APGtC7gnQ8 https://t.co/ZjctausNsM

Eerste schademeldingen van boeren

Landbouwverzekeraar Vereinigte Hagel uit Smilde (Drenthe) heeft tientallen schademeldingen ontvangen wegens de droogte, meldt RTV Drenthe. Boeren uit de Achterhoek, de Hoge Veluwe, Zeeland en Limburg hebben een melding gemaakt van droogteschade. Vooral telers van aardappelen, uien en bieten verwachten flinke schade. De verzekeraar keert uit vanaf een neerslagtekort van 250 millimeter. Overal in het land, behalve in Drenthe, is dat bereikt.

Omroep Zeeland meldde maandag dat een pruimenteler uit Wemeldinge (Zeeland) mogelijk 60.000 kilo pruimen niet kwijt kan omdat het fruit drie millimeter te klein is. Veel supermarkten zouden alleen pruimen van minimaal 38 millimeter willen verkopen en die van hem zijn 35 millimeter. Aangezien de boer dicht bij de Oosterschelde woont, is het grondwater te zout om zijn fruit te beregenen. De man lijkt nu alsnog zijn fruit te kunnen verkopen via Facebook.

FNV: bouwvakkers, neem pauze

Vakbond FNV raadt bouwvakkers aan met dit weer vaker even pauze te nemen en intensief werk te vermijden. Ook adviseert de vakbond om koelvesten, koelpetten met nekflap en een zonnebril te dragen en zoveel mogelijk in de schaduw te werken. De zon moet sowieso vermeden worden tussen 12.00 en 15.00 uur.

Brancheorganisatie Evofenedex roept logistieke bedrijven op te werken met een tropenrooster. Ook adviseert het bedrijven extra water voor magazijnmedewerkers te regelen en de werkplek te voorzien van voldoende zonwering. De brancheorganisatie zegt dat werkgevers wettelijk verplicht zijn hun medewerkers tegen gezondheidsschade door hitte te beschermen. Aangezien magazijnen vaak platte daken hebben, kan de temperatuur daar flink oplopen. In Nederland werken ongeveer 600.000 mensen in magazijnen.

LTO Glaskracht Nederland roept ook op tot een tropenrooster in de kassen.

Lees ook: Een ijsje aanbieden is niet voldoende. Hier moet je werkgever zich aan houden als het warm is

Bruggen in Amsterdam dicht, vaarverbod Leidsche Rijn

In Amsterdam blijven negentien bruggen op de zogenoemde Oostroute vandaag dicht. De bruggen zitten 'op slot': het metaal is door de langdurige warmte uitgezet. Eerst werden de bruggen nog gekoeld met water uit de grachten, maar dat bleek niet genoeg. Het gaat om de Berlagebrug, Hogesluis, Torontobrug, Nieuwe Amstelbrug, Magere brug, Walter Süskindbrug, Vaz Diasbrug, Hortusbrug, Scharrebiersluisbrug, Kortjewantsbrug, Langedoksbrug, Oosterdoksbrug, Jan van Galenbrug, Sloterdijkerbrug, en vijf bruggen op de Westroute: Willemspoort, Wiegbrug, Kinkerbrug, Overtoomsesluis en de Zeilstraat. De scheepvaart wordt omgeleid, voor de pleziervaart heeft het nauwelijks gevolgen. Alleen boten met een mast kunnen er niet onderdoor.

Op de Leidsche Rijn, tussen Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal, geldt vanaf vandaag een vaarverbod. Vanuit zee komt zout water Nederland binnen en om verzilting te gaan gedaan wordt extra zoet water naar het westen gepompt. Het gaat om 7.000 liter water per minuut, afkomstig uit de Lek en het IJsselmeer, dat de rivier de andere kant op moet laten stromen. Het waterpeil in de Leidsche Rijn wordt tussen de 30 en 60 centimeter verhoogd en zal hierdoor sneller gaan stromen. Het waterschap gaat ervan uit dat het vaarverbod meerdere weken geldt.

Door de droogte wordt het oppervlaktewater in het westen van Nederland geleidelijk te zout. Om dit proces van verzilting zoveel mogelijk tegen te gaan, laten Rijkswaterstaat en de waterschappen via een andere aanvoerroute extra zoet water het westen in. https://t.co/cbmSOu0eHl pic.twitter.com/lrzFAJgcyn

— Unie v Waterschappen (@waterschappen) July 24, 2018

Lees ook: De hittegolf houdt waarschijnlijk nog even aan. Wat te doen en wat te laten?

Seniorenorganisatie ANBO: RIVM overdrijft

Seniorenorganisatie ANBO vindt dat het RIVM overdrijft door een hitteplan te activeren nu het een aantal dagen warm is in Nederland. "Al die paniekverhalen. Het is toch logisch dat je vandaag geen winterjas aantrekt?", sprak een woordvoerder tegen het ANP. De organisatie hekelt vooral dat er weinig nieuws in het hitteplan staat: "Wat staat er nou eigenlijk in dat je nog niet wist? Dat je voldoende water moet drinken, goed smeren, de schaduw moet opzoeken en goed zorgen voor kwetsbare ouderen? Professionals in verzorgingstehuizen doen dat natuurlijk allang. En ouderen hebben ook wel vaker warme zomers meegemaakt".

'Vlissingen droogste plek van Nederland'

De droogste plek van Nederland ligt, als we weerman Jos Broeke moeten geloven, in Zeeland. In Vlissingen is er in de eerste helft van de zomer slechts 1,6 millimeter neerslag gevallen. Het vorige record stamt uit 1962 en stond op 20 millimeter.

In Groningen daalt de waterdruk

In de provincie Groningen was de waterdruk, dankzij de grote vraag, maandag lager dan normaal. In de nacht van maandag op dinsdag is dit hersteld, maar het Waterbedrijf Groningen heeft dinsdag alsnog besloten minder water uit de kraan te laten komen. "Het zal de klanten bijna niet opvallen, maar door dit besluit houden we onze buffers vol", legt een woordvoerder uit. "Tijdens de twee piekmomenten, 's ochtends vroeg voordat mensen naar hun werk gaan en 's avonds tussen 18 en 22 uur, zien we dat er meer water wordt gevraagd dan er in de voorraden zit."