Griekenland

Zeker 60 doden door bosbranden bij Athene

Een Griekse vrouw bij verkoolde auto’s in de straten van Mati, een kustplaats op zo’n dertig kilometer ten oosten van hoofdstad Athene waar de meeste dodelijke slachtoffers vielen als gevolg van de brand..
Een Griekse vrouw bij verkoolde auto’s in de straten van Mati, een kustplaats op zo’n dertig kilometer ten oosten van hoofdstad Athene waar de meeste dodelijke slachtoffers vielen als gevolg van de brand.. Foto Angelos Tzotzinis/AFP

Bosbranden bij Athene hebben maandag ten minste 60 mensen het leven gekost. Dat meldt de burgemeester van de Griekse plaats Rafina. Meer dan 150 anderen zijn gewond geraakt, van wie een tiental ernstig. De branden raasden, aangewakkerd door sterke winden, in hoog tempo door uitgedroogde dennenbossen en vakantieresorts in en rondom Mati, een dorp op zo’n 30 kilometer ten oosten van de Griekse hoofdstad. Veel boerderijen en auto’s bleven verkoold achter. Honderden mensen vluchtten naar de stranden in de hoop geëvacueerd te worden door mensen met bootjes, de kustwacht en marineschepen. Voor sommigen was het te laat. Dinsdagochtend troffen hulporganisaties bij een strand de lichamen van meer dan twintig mensen aan. Zij waren daar bijeengekropen, op de vlucht voor het vuur. De Griekse autoriteiten riepen maandagavond de noodtoestand uit. Bewoners van verschillende dorpen zijn opgeroepen het gebied te verlaten. Ook heeft het populaire vakantieland de EU-lidstaten om hulp gevraagd. De noodtoestand geldt voor de regio’s Oost- en West-Attica, een schiereiland met bijna vier miljoen inwoners. (AP, Reuters)