Geldnood

Tesla vraagt reeds betaald geld terug van toeleveranciers

Elektrische-autofabrikant Tesla heeft toeleveranciers verzocht om reeds ontvangen geld terug te storten. Dat is nodig om de activiteiten winstgevend te maken, zo blijkt uit een memo dat The Wall Street Journal inzag. Het gaat om betalingen vanaf 2016. Een inkoopmanager vraagt in het memo om een „aanzienlijk bedrag” van leveranciers. Zij moeten het zien als investering in de groei van het bedrijf, die hun ook ten goede komt. Tesla wilde tegenover de krant niets zeggen over het memo. Wel bevestigde het bedrijf van Elon Musk om kortingen te vragen, wat een standaardpraktijk zou zijn. Tesla heeft in zijn vijftienjarige bestaan nooit winst gemaakt, maar verwacht wel winst in de tweede helft van dit jaar. Daarvoor moet het wel ambitieuze productiedoelstellingen halen voor zijn Model 3. (ANP)