Een foto op sociale media leidt tot nieuwe schorsing zwemmer Lochte

Ryan Lochte op de Spelen in Rio.
Ryan Lochte op de Spelen in Rio. Foto AP

De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte is maandag veertien maanden geschorst. Aanleiding is een (inmiddels verwijderde) foto die de zesvoudig olympisch kampioen in mei op sociale media plaatste. Daarop was te zien hoe hij aan een infuus hing.

Sporters mogen alleen aan het infuus als het om zeer kleine hoeveelheden van legale middelen gaat, als ze een attest hebben of als ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Lochte zei dat hij vitamine B liet toedienen om te voorkomen dat hij, net als zijn vrouw en zoontje, ziek werd.

De 33-jarige zwemmer mist door de schorsing de nationale kampioenschappen die morgen in Californië beginnen en de wereldkampioenschappen van volgend jaar juli in Zuid-Korea.

Lochte hoopte op een terugkeer na een zwemontzegging van tien maanden. Die kreeg hij omdat hij tijdens Olympische Spelen van 2016 verzon dat hij was overvallen. De Braziliaanse politie ontdekte dat Lochte en drie andere zwemmers in een dronken bui vernielingen hadden aangericht.