Droogteclaims Bij verzekeraars stromen claims binnen

Het land in de omgeving van Egmond-Binnen wordt besproeid.
Het land in de omgeving van Egmond-Binnen wordt besproeid. Koen van Weel/ANP

Verzekeraars voor de landbouw krijgen veel meer schademeldingen binnen wegens droogte dan in voorgaande jaren. Boeren doen zo’n melding als ze schade hebben, maar nog niet weten hoeveel. Verzekeraar Agriver had maandagmiddag een recordaantal van tachtig meldingen binnen. De coöperatieve verzekeraar verwacht dat het aantal nog toeneemt. Ook branchegenoot Vereinigte Hagel heeft al tientallen meldingen binnen en verwacht een recordaantal claims. De meeste meldingen komen van telers van aardappelen, uien of bieten. De fruitteelt lijkt daarentegen weinig last te hebben, omdat de meeste fruittelers in het rivierengebied tussen Gelderland en Utrecht zijn gevestigd en daardoor meer toegang hebben tot oppervlaktewater. Hoe hoog de financiële schade oploopt door de droogte kunnen de verzekeraars nog niet zeggen. (ANP)