Doden en honderden vermisten door dambreuk Laos

Een stuwdam die nog in aanbouw was begaf het, waarna zes dorpen werden overspoeld. Circa 6.600 mensen raakten dakloos.

Laotianen zijn naar het dak van hun huis gevlucht, nadat het onder water is komen te staan door de dambreuk.
Laotianen zijn naar het dak van hun huis gevlucht, nadat het onder water is komen te staan door de dambreuk. Foto EPA

Bij een dambreuk in Laos is maandagavond (plaatselijke tijd) een onbekend aantal doden gevallen. Honderden mensen worden nog vermist, meldt het Laotiaanse persbureau KPL dinsdag.

De ramp gebeurde in de zuidelijke provincie Attapeu, bij een groot damproject dat sinds 2013 in aanbouw is en in 2019 klaar had moeten zijn. De hoofddam, die met een waterkrachtcentrale is uitgerust, is nog intact. Een bijdam die voor een hogere waterstand in het stuwmeer moest zorgen, heeft het begeven.

De overstroming die ontstond na de dambreuk overspoelde zes dorpen. Zo’n 1.300 gezinnen, ongeveer 6.600 mensen, raakten dakloos. De provinciale autoriteiten zeggen dat ze alle hulp kunnen gebruiken. Er is onder meer behoefte aan kleding, eten, drinkwater en medicijnen.

Een maandelijkse vergadering van het Laotiaanse kabinet is door premier Thongloun Sisoulith afgelast. Hij heeft zijn ministers en andere hoge functionarissen naar het rampgebied gestuurd om daar de reddingswerkzaamheden te coördineren.