Demo 16-jarige David Bowie wordt geveild

Foto PA

Twee decennia na de vondst en 55 jaar na de daadwerkelijke opname gaat hij dit jaar dan eindelijk onder de hamer. De allereerste tape met de zangstem van David Bowie wordt in september geveild. Op de demo uit 1963 is een zestienjarige Bowie te horen, die met zijn toenmalige band The Konrads het nooit uitgebrachte nummer ‘I Never Dreamed’ speelt.

Het bandje dat geveild wordt bij veilinghuis Omega Auctions is voor zover bekend de oudste opname waarop David Bowie, die toen nog door het leven ging als David Jones, te horen is. Verwacht wordt dat de demo zeker 10.000 pond (ruim 11.000 euro) oplevert. Veilingmeester Paul Fairweather: „Het heeft enorme historische waarde, omdat het de eerste studio-opname is van een prille muzikant die later wereldfaam zou bereiken.”

Het bandje werd al in de jaren negentig ontdekt door David Hadfield, de voormalige drummer en manager van The Konrads. Hij vond het in een oude broodmand, verstopt tussen rekeningen, foto’s en brieven.

De band zou de demo hebben gemaakt op verzoek van hun impresario Eric Easton, ook bekend als de voormalig manager van The Rolling Stones. Het doel was op auditie te mogen bij platenmaatschappij Decca. Het label vond het nummer niets en het werd nooit uitgebracht.

Enkele maanden na de opname verliet Bowie The Konrads. Het duurde nog zes jaar voor hij als muzikant echt doorbrak.

Een veiling van Bowies kunstcollectie leverde twee jaar geleden bijna 37 miljoen euro op.