Zuid-Afrika

11 taxichauffeurs in hinderlaag gelokt en gedood na schietpartij in provincie KwaZulu-Natal

Bij een beschieting van een taxibusje in Zuid-Afrika zijn zaterdagnacht elf mensen om het leven gekomen, er vielen vier zwaargewonden. Het busje werd op de weg tussen de plaatsen Colenso en Weenen in de provincie KwaZulu-Natal in een hinderlaag gelokt. Bewapende mannen sprongen uit de bosjes en openden het vuur op de minibus.

Het busje vervoerde andere taxichauffeurs die terugkwamen van een begrafenis van een collega. De taxichauffeurs kwamen uit de provincie Gauteng waar Johannesburg de hoofdstad van is. De politie doet onderzoek naar de motieven achter de beschieting. In de jaren tachtig werd de taxibranche van Zuid-Afrika gedereguleerd en mocht iedereen boven de achttien een taxi rijden. Sindsdien leidt de felle concurrentiestrijd soms tot gewelddadigheden.

Het gaat vaak over controle van winstgevende routes. In mei kwamen in Kaapstad hierbij tien mensen om het leven. Zo’n 60 procent van de 55 miljoen inwoners van Zuid-Afrika gaat met minibussen naar het werk. De komst van Uber naar Zuid-Afrika leidde ook tot conflicten in dat deel van de taxibranche.