Trumpblog

Uitgever New York Times en Trump oneens over ontmoeting

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Uitgever New York Times en Trump oneens over ontmoeting

De uitgever van The New York Times Arthur Sulzberger en president Trump zijn het oneens over wat zij bij een ontmoeting eerder deze maand hebben besproken. Sulzberger weersprak zondag in een verklaring een tweet van president Trump over hun gesprek in het Witte Huis. Volgens de president was dat positief van aard en hebben de twee het onder meer gehad over 'fake news' en de rol van de media in het verspreiden hierin, zo valt te lezen in een tweet van zondag:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Had a very good and interesting meeting at the White House with A.G. Sulzberger, Publisher of the New York Times. Spent much time talking about the vast amounts of Fake News being put out by the media & how that Fake News has morphed into phrase, “Enemy of the People.” Sad!

Enkele uren na Trumps tweet, kwam Sulzbergers krant echter met een verklaring. Sulzberger had Trumps uitnodiging geaccepteerd om zijn "zeer problematische antipersretoriek" te bespreken. Zo had Sulzberger onder meer Trumps beschuldigingen aan het adres van journalisten willen aankaarten; de president noemt media regelmatig de vijand van het volk. Sulzberger:

"Ik heb direct tegen de president gezegd dat zijn taalgebruik niet alleen voor verdeeldheid zorgt, maar ook gevaarlijk is. De term 'fake news' mag dan schadelijk zijn en niet kloppen, ik ben nog veel bezorgder over hoe hij journalisten bestempelt tot 'vijanden van het volk'. Ik heb gewaarschuwd dat hij hiermee mensenlevens in gevaar brengt, en dat dit de democratische idealen van onze natie ondermijnt."

De president staat bekend om zijn slechte verstandhouding met de Amerikaanse pers. Hij noemt The New York Times "de falende New York Times" en ook naar nieuwszender CNN haalt Trump geregeld uit. Met name de verhalen die zijn regering in een minder positief daglicht stellen, worden door Trump vaak afgedaan als nepnieuws.

Sulzberger benadrukte zondag dat hij Trump niet zou hebben gevraagd zich niet langer uit te spreken over dergelijke publicaties. "Maar ik heb er wel op aangestuurd dat hij ophoudt de journalistiek nog langer in algemene zin aan te vallen, omdat ik geloof dat die aanvallen schadelijk zijn voor ons land." The New York Times is kritisch op de regering-Trump en schrijft veel over het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

Trump staat open voor bezoek aan Moskou

President Trump staat open voor een bezoek aan Moskou als hij daar formeel voor wordt uitgenodigd. Dat schrijft het Witte Huis vrijdag volgens persbureau AP, kort nadat de Russische president Poetin bekendmaakte dat hij zijn Amerikaanse ambtsgenoot heeft voorgesteld om naar Rusland te komen.

Ook kijkt Trump "ernaar uit om Poetin in Washington op bezoek te hebben", zegt woordvoerder Sarah Huckabee Sanders. Dat moet na 1 januari 2019 gebeuren. Eerder deze week maakte het Witte Huis bekend dat een dergelijke ontmoeting, die in het najaar zou plaatsvinden, werd uitgesteld.

Lees ook: Poetin-Trump: wat gebeurde in Helsinki, bleef in Helsinki

De voorgestelde top op Amerikaanse grond zorgde voor ophef in de VS, omdat dit volgde op een omstreden bijeenkomst van beide leiders in Helsinki begin vorige week. Tijdens een persconferentie leek Trump de kant de kiezen van Poetin toen hij gevraagd werd naar de vermoedelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Veiligheidsadviseur Bolton zei eerder deze week dat het bezoek van Poetin werd uitgesteld "tot de heksenjacht voorbij is, dus dat is na de eerste dag van volgend jaar". Daarmee doelde hij op het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, die kijkt naar de Russische inmenging en mogelijke banden tussen het Kremlin en het campagneteam van Trump. Overigens is nog lang niet duidelijk wanneer dat onderzoek afgerond zal zijn.

Poetin zei tijdens een persconferentie in Zuid-Afrika vrijdag dat hij Trump had uitgenodigd om naar Moskou te komen "als de omstandigheden ernaar zijn".

Raúl Castro: Trumps Amerika is oneerbiedig, agressief en leugenachtig

Oud-president Raúl Castro heeft in harde bewoordingen het beleid van president Trump bekritiseerd. De Amerikaanse houding tegenover Cuba wordt volgens Castro "gekarakteriseerd door oneerbiedigheid, agressiviteit, interventionisme en ruwe manipulatie van de historische waarheid". Castro deed zijn uitspraken donderdag tijdens de nationale herdenking van de Cubaanse revolutie. De speech is terug te lezen in de Cubaanse staatskrant Granma.

Niet alleen Cuba heeft hieronder te lijden, stelt Castro. De regering van Trump heeft ook "de bankschroef" aangedraaid op hun relatie met Venezuela en Nicaragua. De VS zouden een "offensief" tegen Zuid-Amerikaanse landen zijn begonnen, na een decennium van "ontwikkeling en verdieping van de relatie". Met dit laatste doelt Castro op de Cuba-deal uit 2016 van president Obama, die Trump kort na zijn aantreden terugdraaide.

Solidariteit

Castro riep op tot solidariteit onder de Zuid-Amerikaanse landen en stelde dat Amerikaans beleid isolationistisch is en lijkt op dat van de negentiende eeuw:

"Zonder de minste terughoudendheid heeft de regering van de Verenigde Staten een paar maanden geleden de monroedoctrine opnieuw geldig verklaard. Deze kan worden samengevat met de zin 'Amerika voor de Amerikanen' - uiteraard, die van het Noorden."

Hiermee refereert Castro aan het buitenlandbeleid van de Amerikaanse president James Monroe, in 1823. De Verenigde Staten verzetten zich toen tegen de Europese kolonisatoren en wierpen zich op als 'grote broer' voor de Zuid-Amerikaanse staten.

"Voor de Latijns-Amerikaanse naties en de Caraïbische landen betekent dit een status van afhankelijkheid en submissie aan imperiale belangen. Dit manifesteert zich door de agressieve en interventionistische acties, de inzet van strijdkrachten en de constante zoektocht naar nieuwe basissen in de regio."

Castro noemde ook de verkoeling van diplomatieke relaties tussen Cuba en de VS, en herinnerde aan het terugtrekken van Amerikaans ambassadepersoneel afgelopen september. Na mysterieuze ziekteverschijnselen, vermoedelijk als gevolg van geluidsaanvallen op het personeel, bracht Amerika het aantal diplomaten scherp terug. Daarop moest ook Cuba personeel terughalen uit de VS.

Raúl Castro (87) is de broer van oud-president Fidel Castro. De broers hebben de republiek bijna zestig jaar geleid.

Oud-president Raúl Castro gaf een speech tijdens de 65e herdenking van de Cubaanse revolutie. Foto Yamil Lage/AFP

Russische voetbal: paard van Troje of onschuldig cadeautje?

Zit er een chip in? Afluisterapparatuur? Een volledig trollenleger? Al een week wordt er wild gespeculeerd over de voetbal die de Russische president Poetin in Helsinki aan president Trump overhandigde. Nu blijkt er daadwerkelijk een chip in de bal te zitten.

De speculaties begonnen na een tweetje van de Republikeinse senator Lindsey Graham. Op Twitter zei hij na de veelbesproken ontmoeting tussen Trump en Poetin in Helsinki het volgende.

"Als het aan mij was, zou ik die voetbal even checken op afluisterapparatuur en hem nooit het Witte Huis binnenlaten."

Al snel deden wilde verhalen de rondte op sociale media. Presentatrice Tabatha Coffey grapte "Trump kreeg een voetbal, en Poetin heel Amerika". Journalist Jason Howerton publiceerde een foto van Melania Trump die met gefronste wenkbrauwen naar de bal kijkt. "Zij weet dat er afluisterapparatuur in de bal zit", concludeerde hij. Activist Brandon Wolf gaat nog een stap verder, hij weet ook al wat Poetin precies zou willen bereiken met een afluister-bal: het WK van 2026 beïnvloeden.

NFC-chip in de bal

De speculaties vormden aanleiding voor Bloomberg om uit te zoeken of er nou daadwerkelijk iets in de bal zit. En zo ja, wat dan. Het persbureau maakte woensdag bekend dat de strepen op de bal aangeven dat er inderdaad een chip in de bal is verstopt. Aan de chip zou een kleine antenne zijn verbonden die signalen kan sturen naar telefoons in de buurt.

De zogenoemde NFC-chip, die ook wordt gebruikt in pinpassen, is door Adidas zelf in de bal geplaatst. De chip is bedoeld als reclametrucje en stuurt informatie over de bal en ander Adidas-promotiemateriaal naar voetbalfans met een smartphone. Voor zover bekend kan de chip niet gehackt worden, maar volgens Bloomberg betekent dat niet dat de bal per direct geen Russisch Paard van Troje is.

"Er kan nog niet vastgesteld worden of de chip is verwijderd, vervangen door spionagewaar, of dat de hele bal is gefabriceerd en alleen maar lijkt op de echte Adidas-bal."

Volgens Sarah Sanders, woordvoerder van het Witte Huis, is de bal na ontvangst gescreend, zoals altijd gebeurt bij giften aan de president. Ze wilde niet toelichten of er opvallende dingen zijn aangetroffen bij de controle.

Ook is niet duidelijk waar de voetbal momenteel is. President Trump zei bij de ontvangst dat hij hem aan zijn zoon Barron wilde schenken. De jongste Trump-telg is nog niet met de Adidas-bal gespot.

Poetin overhandigt de veelbesproken voetbal aan Trump. Foto Yuri Kadobnov/AFP

Pompeo veroordeelt Russische annexatie Krim

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dat de VS nooit de Russische annexatie van de Krim zullen erkennen. De veroordeling van de militaire acties van Moskou in Oekraïne, die hij woensdag in een zogeheten 'Krim-declaratie' naar buiten bracht, kwam kort voor een zitting met Congresleden.

President Trump is herhaaldelijk ervan beticht dat hij niet hard genoeg zou optreden tegen Rusland. Ook heeft hij eerder gesuggereerd dat de Amerikaanse veroordeling van de annexatie van het schiereiland niet per se vaststaat.

Nu schrijft Pompeo dat de VS de Russische acties in 2014, net als Trumps voorganger Obama, blijven veroordelen. De "territoriale integriteit" van Oekraïne, stelt de minister, moet hersteld worden in navolging van internationaal recht. Ergo: "Rusland moet een einde maken aan de bezetting van de Krim."

Lees ook: Waarover spraken Trump en Poetin? Niemand die het weet

Ontmoeting met Poetin

Rusland zegt dat bewoners van de Krim hebben ingestemd met de annexatie tijdens een referendum. Volgens de EU en de VS was die stembusgang, die kwam nadat Russische militairen het schiereiland hadden bezet, illegaal. Ook zouden er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden tijdens het referendum.

Woensdag heeft de Pompeo een zitting met de commissie van Buitenlandse Relaties van de Amerikaanse Senaat. Waarschijnlijk zal hij kritisch bevraagd worden door de Congresleden over de ontmoeting tussen Trump en de Russische president Poetin vorige week. Trump leek tijdens een persconferentie de kant te kiezen van Moskou, toen hij gevraagd werd over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Dit leiden zowel van binnen als buiten zijn eigen partij tot grote kritiek.

Eerder zei Pompeo wel dat Trump tijdens zijn gesprek met Poetin, waar behalve vertalers verder niemand aanwezig was, gesproken had over Oekraïne. De twee leiders zouden niet op een lijn hebben gezeten.

Oud-advocaat van Trump deelt opname over afbetaling model

Stelde Donald Trump voor om een voormalig Playboy-model af te betalen met contant geld? Dat is de vraag sinds zijn vroegere advocaat Michael Cohen de opname van een gesprek met zijn voormalige baas heeft gedeeld heeft met CNN. Daaruit blijkt dat Trump wel weet had van de afbetaling in de aanloop naar de verkiezingen van 2016, in tegenstelling tot wat het Witte Huis altijd heeft beweerd.

Karen McDougal zou tien jaar voor de verkiezingen een affaire gehad hebben met de vastgoedmagnaat, kort nadat zijn vrouw Melania was bevallen van hun eerste en enige kind. Het vroegere model verkocht haar verhaal voor 150.000 dollar aan The National Enquirer, dat vervolgens het stuk op de plank lieten liggen en zo ervoor zorgde dat de belastende relatie niet naar buiten kwam. Amerikaanse justitie doet onderzoek of bij de afbetaling wetgeving omtrent campagnefinanciering is overschreden.

'Onze vriend David'

In het gesprek heeft Cohen het onder meer over het opzetten van een bedrijf voor financiering en “onze vriend David”. Daarmee doelt hij vermoedelijk op David Pecker, de eigenaar van The National Enquirer en een goede vriend van Trump. Aan het einde van de opname spreken de twee mannen verder over financiering.

“Welke financiering?”, vraagt Trump.

“We moeten betalen”, reageert Cohen.

“Betaal contant”, lijkt de presidentskandidaat te zeggen, waarna Cohen resoluut antwoordt met “nee, nee nee”.

Volgens de advocaat van Cohen, Lanny Davis, is het duidelijk dat Trump voorstelt om contant te betalen, wat een verdere indicatie zou zijn dat de president obscure werkwijzen aanhoudt. Rudy Giuliani, een van de huidige advocaten van de president, concludeert in een reactie tegenover CNN dat Trump juist “betaal niet contant” zei.

Bekijk hier het volledige CNN-fragment met journalist Chris Cuomo:

Los van de vraag wat er precies gezegd wordt, is het lekken van de opname verder bewijs dat Cohen definitief is gebroken met zijn vroegere baas. Dat kan grote gevolgen hebben, omdat hij als persoonlijke advocaat en ‘fixer’ van Trump onderzoekers verdere inzage kan geven in het vastgoedimperium van de president. Woensdagochtend reageerde Trump op Twitter duidelijk teleurgesteld over het besluit van zijn vroegere werknemer:

What kind of a lawyer would tape a client? So sad! Is this a first, never heard of it before? Why was the tape so abruptly terminated (cut) while I was presumably saying positive things? I hear there are other clients and many reporters that are taped - can this be so? Too bad!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 25, 2018

Pompeo: we moeten de Russen ter verantwoording roepen om MH17

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft tijdens een bezoek aan Australië beloofd dat de Verenigde Staten er alles zullen doen om Rusland verantwoording te laten afleggen voor het neerhalen van vlucht MH17. "We moeten de Russen daarvoor ter verantwoording roepen. We nemen de zaak serieus."

Hij zei het MH17-onderzoek naar de MH17 te steunen. "We hebben ons er de afgelopen twee dagen, net als de afgelopen maanden, toegelegd om via het gezamenlijke onderzoeksteam alles in het werk te blijven stellen om de daders van deze afschuwelijke daad ter verantwoording te roepen."

Twitter avatar AshleeMullany Ashlee Mullany The Maslin family from Perth penned a moving letter to share with @RepMPompeo today. After their three children were murdered on flight #MH17 they asked if the US will help Australia hold Russia to account. This was Secretary Pompeo’s response https://t.co/vxABUgYrYg

Pompeo reageerde op een Australische journalist die een vraag stelde namens Anthony Maslin, die zijn drie kinderen verloor. Maslin vroeg of de VS willen helpen om Rusland ter verantwoording te roepen. "Dat het vliegtuig werd geraakt door een Russische raket is een onweerlegbaar feit", stelde hij.

De Amerikaanse steun voor het onderzoek naar MH17 werd afgelopen week in twijfel getrokken. Foreign Policy schreef vorige week dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring over de MH17 op het laatste moment heeft teruggetrokken. Pompeo zou het niet eens zijn geweest met het taalgebruik. In een conceptversie van de verklaring werd de rol van Ruslands stevig bekritiseerd. De verklaring stond gepland om gepubliceerd te worden op de dag Trump en Poetin elkaar ontmoetten in Helsinki. Ook werd op deze dag het neerhalen van vlucht MH17 in herinnering gebracht.

Ivanka Trump stopt met kledingmerk

Presidentsdochter Ivanka Trump stopt met haar kledingmerk. In een verklaring tegenover The New York Post zegt ze zich meer te willen richten op haar taken als adviseur van haar vader. Ivanka Trump was sinds diens verkiezing niet meer direct betrokken bij de dagelijkse leiding van het bedrijf, dat ze oprichtte in 2014. Wel bleef ze eigenaar.

Het fashionmerk, dat Ivanka Trumps naam draagt, kwam de afgelopen jaren meermaals in opspraak. In mei kregen sommige van haar producten naamsbescherming van de Chinese overheid terwijl gelijktijdig handelsonderhandelingen liepen tussen de Trump-regering en China, waarbij zij als adviseur ook indirect of direct betrokken was. Hierdoor rezen niet voor de eerste keer vragen op over mogelijke belangenverstrengeling.

Het kledingmerk was meer dan eens het doelwit van antitrumpdemonstranten die opriepen tot een boycot. In de nasleep van Trumps verkiezing lieten meerdere ketens die kleding van Ivanka Trump verkochten het merk vallen. Zo stopten warenhuisconcerns Nordstrom en het Canadese Hudson's Bay met de verkoop van Ivanka's handtassen, schoenen en andere producten. Volgens de ketens vielen de verkopen tegen.

Lees meer over het zakenimperium van de Trumps: De familie Trump doet het als altijd samen

De achttien personeelsleden van het kledingmerk verliezen hun baan, meldt The Wall Street Journal. Ivanka Trump spreekt ze later dinsdag toe.

Ivanka Trump. Foto Mandel Ngan/AFP

Iran 'niet onder de indruk' van Trumps kapitalen

De Iraanse minister voor buitenlandse zaken Javad Zarif heeft maandag via Twitter fel gereageerd op het dreigement dat Trump zondag via het sociale medium naar zijn land slingerde.

Iran is "niet onder de indruk", schreef Zarif, het hoofdlettergebruik van de Amerikaanse president spiegelend. Zijn land hoort al "veertig jaar lang" dit soort dreigementen - "zij het geciviliseerdere". Desondanks bestaat het "al millennia", benadrukt Zarif. "Wees voorzichtig!" beet hij Trump toe.

COLOR US UNIMPRESSED: The world heard even harsher bluster a few months ago. And Iranians have heard them —albeit more civilized ones—for 40 yrs. We’ve been around for millennia & seen fall of empires, incl our own, which lasted more than the life of some countries. BE CAUTIOUS!

— Javad Zarif (@JZarif) July 23, 2018

Trump is "helemaal niet" bezorgd dat hij Iran heeft geprovoceerd, zei hij in het Witte Huis. De Amerikaanse president startte de twitterstrijd zondagavond nadat hij hoorde over een opmerking van president Hassan Rohani op een bijeenkomst met Iraanse diplomaten. "Amerika moet weten dat een oorlog met Iran de moeder aller oorlogen is", zou Rohani gezegd hebben.

Trump reageerde daarop door te tweeten dat Iran zijn land "nooit maar dan ook nooit meer" mocht bedreigen. Anders zouden de Iraniërs de "gevolgen ondervinden zoals weinigen in de geschiedenis hebben ervaren". En ook Trump sloot af met het omineuze "wees voorzichtig!"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump To Iranian President Rouhani: NEVER, EVER THREATEN THE UNITED STATES AGAIN OR YOU WILL SUFFER CONSEQUENCES THE LIKES OF WHICH FEW THROUGHOUT HISTORY HAVE EVER SUFFERED BEFORE. WE ARE NO LONGER A COUNTRY THAT WILL STAND FOR YOUR DEMENTED WORDS OF VIOLENCE & DEATH. BE CAUTIOUS!

Trump haalt keihard uit naar Iran

"Bedreig de VS nooit maar dan ook nooit meer, anders zul je de gevolgen ondervinden zoals weinigen in de geschiedenis hebben ervaren." Deze weinig diplomatieke waarschuwing heeft president Donald Trump maandagnacht (Nederlandse tijd) via Twitter aan Iran gegeven, als reactie op een waarschuwing van Iran aan de VS. "We zijn niet langer een land dat jullie krankzinnige teksten van dood en verderf accepteren. Wees voorzichtig", schreef de president in hoofdletters.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump To Iranian President Rouhani: NEVER, EVER THREATEN THE UNITED STATES AGAIN OR YOU WILL SUFFER CONSEQUENCES THE LIKES OF WHICH FEW THROUGHOUT HISTORY HAVE EVER SUFFERED BEFORE. WE ARE NO LONGER A COUNTRY THAT WILL STAND FOR YOUR DEMENTED WORDS OF VIOLENCE & DEATH. BE CAUTIOUS!

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo haalde zondag hard uit naar Iran. Volgens Pompeo hebben de Iraanse leiders meer weg van "de maffia dan van een regering", zei hij in een toespraak getiteld 'Supporting Iranian Voices' in Californië. Verder kondigde Pompeo aan dat de VS met een radio-, televisie- en internetkanaal komt dat 24 uur per dag uitzendingen zal verzorgen in het Perzisch. "Wij zullen de lang genegeerde stem van het Iraanse volk steunen", aldus Pompeo.

Lees ook de column van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants: Met dank aan Trump, een steeds repressiever Iran

Eerder op zondag waarschuwde de Iraanse president Hassan Rohani de VS. "Amerika moet weten dat een oorlog met Iran de moeder aller oorlogen is", aldus Rohani op een bijeenkomst met Iraanse diplomaten. Rohani sloot in de speech overigens vrede tussen de VS en Iran niet uit.

Sinds de VS zich hebben teruggetrokken uit het nucleair akkoord met Iran zijn de spanningen tussen de twee landen sterk opgelopen. De deal werd in 2015 gesloten tussen Iran enerzijds en de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China anderzijds om het nucleaire programma van Iran aan banden te leggen, in ruil voor vermindering van economische sancties.

President Hassan Rohani. Foto Lisi Niesner / Reuters

Welkom in het nieuwe Trumpblog

Een nieuwe week, een nieuw Trumpblog. Voor het nieuws rond het Amerikaanse presidentschap van vorige week, lees ons vorige Trumpblog terug:

Trump en Poetin in Helsinki, VS publiceren verklaring MH17 niet en FBI geeft onthullende documenten adviseur Trump vrij