Trump tegen Iran: ‘Pas op, we accepteren jullie krankzinnige teksten niet langer’

„Bedreig de VS nooit maar dan ook nooit meer, anders zul je de gevolgen ondervinden zoals weinigen in de geschiedenis hebben ervaren.”

Deze weinig diplomatieke waarschuwing heeft de Amerikaanse president Donald Trump laat in zijn zondagavond via Twitter aan Iran verstuurd, als reactie op een waarschuwing van Iran aan de VS. De boodschap was geheel opgesteld in kapitalen. „We zijn niet langer een land dat jullie krankzinnige teksten van dood en verderf accepteert, wees voorzichtig.”

Trumps tweet was een reactie op de dreigementen die de Iraanse president Hassan Rohani eerder op de dag had geuit. „Amerika moet weten dat een oorlog met Iran de moeder aller oorlogen is", aldus Rohani op een bijeenkomst met Iraanse diplomaten. „Stop met spelen met de leeuwenstaart, anders krijgen jullie daar spijt van.” Rohani sloot in de speech overigens vrede tussen de VS en Iran niet uit.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo haalde zondag, in een toespraak, hard uit naar Iran. Volgens Pompeo hebben de Iraanse leiders meer weg van „de maffia dan van een regering”. Verder kondigde Pompeo aan dat de VS met een radio-, televisie en internetkanaal komen dat 24 uur per dag uitzendingen zal verzorgen in het Perzisch. „Wij zullen de lang genegeerde stem van het Iraanse volk steunen”, aldus Pompeo.

Sinds de VS zich in mei terugtrokken uit het nucleair akkoord met Iran zijn de spanningen tussen de twee landen sterk opgelopen. Het akkoord werd in 2015 gesloten tussen Iran enerzijds en anderzijds de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China om het nucleaire programma van Iran aan banden te leggen, in ruil voor vermindering van economische sancties.

De overige landen blijven bij deze afspraak. Maar de VS zijn bezig de sancties weer van kracht te laten worden. Op 6 augustus gaat een aantal sancties weer in, onder meer tegen de aankoop van dollars en goud. Op 4 november volgen sancties tegen de oliesector. (BBC)