Reddingsoperatie

Israël organiseert evacuatie Witte Helmen uit Syrië

Het Israëlische leger heeft zaterdagavond honderden leden van de Syria Civil Defence uit Syrië gehaald. De naar schatting ruim vierhonderd reddingswerkers van de organisatie, ook bekend onder de naam Witte Helmen, en hun familieleden zijn met bussen vanuit Zuidwest-Syrië via Israël overgebracht naar Jordanië, schrijft Bild. Verslaggevers van de Duitse krant waren aanwezig bij de evacuatie.

In een verklaring op Twitter schrijft het Israëlische leger dat er sprake was van een „uitzonderlijk humanitair gebaar”. De Verenigde Staten en een aantal Europese landen waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hadden aangedrongen op de evacuatie. Er werd gevreesd voor het leven van de hulpverleners. Vanwege de snelle opmars van het Syrische leger in de zuidwestelijke regio Deraa konden de reddingswerkers nergens meer heen. In de afgelopen weken heeft Syrië met hulp van Rusland bijna het gehele zuidwesten van het land veroverd op rebellengroepen. In deze regio begonnen in het voorjaar van 2011 de eerste protesten tegen het regime van president Bashar al-Assad.

De evacuatie vond plaats onder begeleiding van de Verenigde Naties. De leden van de Witte Helmen blijven niet in Jordanië, zij worden in de komende drie maanden opgenomen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Canada. (NRC)