Palestijnse tiener gedood op Westelijke Jordaanoever

Vrijdag kwamen bij gevechten tussen Israël en Hamas in Gaza vijf mensen om het leven. Op de Westelijke Jordaanoever is het de afgelopen maanden juist relatief rustig geweest.

Een Palestijnse demonstrant rent weg voor een Israëlische soldaat op de Westelijke Jordaanoever.
Een Palestijnse demonstrant rent weg voor een Israëlische soldaat op de Westelijke Jordaanoever. Foto Jaafar Ashtiyeh / AFP

Een Palestijnse tiener is maandag doodgeschoten tijdens een gewelddadige botsing met het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt dat de 15-jarige jongen door een kogel in zijn borst om het leven is gekomen. Een tweede Palestijn is in zijn been geschoten.

Israëlische soldaten voerden een arrestatie uit bij vluchtelingenkamp Dheisheh in Bethlehem, waarna er rellen uitbraken. Palestijnen gooiden met molotovs en stenen naar de soldaten, die daarna het vuur openden. Zes Palestijnen werden bij de inval aangehouden. Volgens het Israëlische leger is er een onderzoek naar de dood van de tiener geopend, meldt Times of Israel.

Lees ook: Hamas en Israël sluiten bestand na gewelddadige dag

Terwijl de spanningen tussen Israël en Hamas in Gaza zijn toegenomen, is het op de Westelijke Jordaanoever de afgelopen maanden juist relatief rustig geweest. Afgelopen vrijdag kwamen bij gevechten tussen Israël en Hamas in Gaza vijf mensen om het leven, waarvan vier Palestijnen en één Israëlische soldaat. Israëlische soldaten werden onder vuur genomen door scherpschutters van Hamas, waarna Israël bombardementen uitvoerde op doelen in Gaza. Het geweld leek te escaleren, maar aan het eind van de dag werd met bemiddeling van Egypte een bestand gesloten tussen Hamas en Israël.

Lees ook: Wordt zij de nieuwe Israëlische premier?

Protesten

Het is al vier maanden zeer onrustig in Israël en de Gazastrook. Sinds eind maart protesteerden grote groepen Palestijnen in de Gazastrook aan de grens met Israël, in de aanloop naar het 70-jarige bestaan van Israël. Ook protesteerden ze tegen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Volgens Israël zat Hamas achter de protesten, die het Israëlische leger met harde hand werden neergeslagen. Bij de protesten zijn meer dan honderd Palestijnen doodgeschoten en duizenden gewond geraakt de afgelopen maanden.