Noord/Zuidlijn

Massale belangstelling voor eerste ritjes metrolijn

Annie Mulder uit Purmerend en neef Erwin van Marle.
Annie Mulder uit Purmerend en neef Erwin van Marle.

Zaterdag ging de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden in Amsterdam. Na de opening met burgemeester Femke Halsema konden belangstellenden gratis met de nieuwe metroverbinding rijden – en dat deden ze massaal. Zoals Roeland Streefkerk uit Almere. „Ik vind het bewonderenswaardig hoe politici als Job Cohen en Geert Dales hebben doorgezet met deze lijn. Voor de lange termijn is het goed voor de stad.” Hij hoopt dat er ook een metro komt naar Almere. Voor Lucenda Codfried betekent de Noord/Zuidlijn „een enorm verschil. Eerst moest ik altijd met de fiets en de pont of met de bus, nu ben ik in een keer in het centrum.” Veel noorderlingen klagen dat de rust voorbij is, maar daar heeft zij geen moeite mee: „Iedereen weet nu: je kunt naar Noord om te eten, er wordt veel meer gebouwd. Dat vind ik een stuk gezelliger.” Kritisch is Annie Mulder uit Purmerend; elke zondag gaat ze naar de kerk op het Begijnhof. „Ik moet veel verder lopen vanaf de metro dan vanaf de tram.” Haar neef stelt dat er te weinig zitjes zijn in de stations. Mulder: „Ze hebben niet goed rekening gehouden met ouderen en mensen die slecht ter been zijn, zoals ik.”