Drie dagen nationale rouw Griekenland na bosbranden

Het dodental is opgelopen tot 74. Ook zijn 187 gewonden gevallen onder wie 23 kinderen. Griekenland heeft de EU om hulp gevraagd.

Een bosbrand in Rafina, nabij Athene.
Een bosbrand in Rafina, nabij Athene. Foto Alkis Konstantinidis/Reuters

Griekenland heeft dinsdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd nadat ten minste 74 mensen omkwamen bij bosbranden rondom Athene. Ruim 187 mensen raakten gewond, onder wie 23 kinderen. De Griekse premier Alexis Tsipras sprak in een televisie-uitzending van een “onbeschrijflijke tragedie”.

De branden raasden maandagavond, aangewakkerd door sterke winden, in hoog tempo door uitgedroogde dennenbossen en vakantieresorts in en rondom Mati, een dorp op zo’n dertig kilometer ten oosten van de Griekse hoofdstad. Boerderijen en auto’s bleven verkoold achter. Honderden mensen vluchtten naar de stranden in de hoop geëvacueerd te worden door mensen met bootjes, de kustwacht en marineschepen.

Hoewel zo’n 700 mensen succesvol werden geëvacueerd, was het voor sommigen te laat. Dinsdagochtend troffen hulporganisaties de lichamen van meer dan twintig mensen aan nabij een strand. Zij waren daar bijeengekropen, op de vlucht voor het vuur.

Lees ook: Door de hittegolf gaan in Zweden duizenden hectaren bos in rook op

Nederlanders

Er is vooralsnog niets bekend over Nederlandse slachtoffers, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlanders die door de branden in de problemen zijn geraakt, kunnen contact opnemen met het ministerie. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

De Griekse autoriteiten riepen maandagavond de noodtoestand uit. Bewoners van verschillende dorpen zijn opgeroepen om het gebied te verlaten. Ook heeft het populaire vakantieland de EU-lidstaten om hulp gevraagd. De noodtoestand geldt voor de regio’s Oost- en West-Attika, een schiereiland met bijna vier miljoen inwoners. Gouverneur Rena Dourou heeft bussen, watertrucks en ander materieel gestuurd om het vuur te bestrijden.

Tweede brand

Een tweede brand woedt op zo’n vijftig kilometer ten westen van Athene. Daar zijn zeker 150 brandweermannen, vijf blusvliegtuigen en zeven helikopters ingezet. Door de dikke rook zijn snelwegen naar het grote schiereiland Peloponnesos gesloten. “We doen alles wat menselijk mogelijk is om het onder controle te houden”, reageert premier Alexis Tsipras. “Ik maak me zorgen om de gelijktijdige uitbraken.”

Ook Zweden strijdt tegen bosbranden

Bosbranden zijn gebruikelijk in het warme Griekenland, maar een droge winter heeft ervoor gezorgd dat het vuur zich nog makkelijker verspreidt. In 2007 kwamen nog tientallen mensen om het leven door bosbranden.

Ook Zweden kampt met ongebruikelijk zware bosbranden. Daar is de afgelopen week bij tientallen bosbranden al zeker 20.000 hectaren in vlammen opgegaan, waaronder gebied boven de poolcirkel. Meerdere Europese landen, waaronder Noorwegen en Frankrijk, helpen mee in de strijd tegen het vuur.