Vlaamse musea tegen naaktcensuur Facebook

Facebook is veel te preuts. En daar hebben culturele instellingen in Vlaanderen last van. Zo werd onlangs het schilderij de Kruisafneming van Rubens uit 1611 van Facebook verwijderd omdat Christus – op zijn lendendoek na – zonder kleren wordt afgebeeld.

In een kort filmpje klagen Vlaamse musea de artistieke censuur aan van Facebook. Daarop is te zien hoe museumbezoekers in het Rubenshuis in Antwerpen kijken naar schilderijen van naakte vrouwen. Totdat de ‘Facebookpolitie’ arriveert en de bezoekers verhindert naar de afbeeldingen te kijken, vanwege „bescherming tegen naaktheid”.

Volgens Toerisme Vlaanderen, het marketingbureau achter de actie, is het door de strikte ‘naaktban’ van Facebook moeilijk promotie te maken voor tentoonstellingen rond Vlaamse meesters als Rubens, Bruegel en Van Eyck. Directeur Peter De Wilde: „Onze kunst wordt geklasseerd onder de noemer ‘onfatsoenlijk’ en zelfs ‘pornografisch’.”

Facebooks naaktfilter lag vaker onder vuur. Zo waren foto’s van tepels taboe, maar na kritiek werd een uitzondering gemaakt voor foto’s van vrouwen die borstvoeding geven of littekens tonen na een operatie. In 2016 werd de iconische foto van het napalmmeisje verwijderd. Facebook draaide het besluit terug en maakte excuses.