Hogere lening voor verduurzaming woning vaak geweigerd

Terwijl het kabinet wil dat huiseigenaren gaan verduurzamen, blijkt dat hypotheekverstrekkers vaak niet bereid zijn om mee te doen.

Foto iStock

Een kwart van de hypotheekverstrekkers weigert huizenkopers een hogere lening te geven voor de verduurzaming van hun huis. Als ze wel een hogere lening verstrekken, wordt er vaak een renteopslag berekend, blijk uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

De belangenvereniging voor huiseigenaren roept hypotheekverstrekkers op om kopers te helpen bij verduurzaming en stuurt hierover een brief aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66).

Huizenkopers mogen 6 procent meer lenen dan de volledige koopsom van hun huis als ze dat extra geld gebruiken voor verduurzaming van de woning. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van dubbel glas, een warmtepomp of zonnepanelen. Bijvoorbeeld een hypotheek van 318.000 euro voor een woning van 300.000 euro.

Klimaatakkoord

Deze regels zijn in het leven geroepen om de verduurzaming van woningen te stimuleren. In het Klimaatakkoord staat dat het kabinet de uitstoot van het broeikasgas CO2 wil verminderen door huizen en gebouwen te verduurzamen. “Zolang hypotheekverstrekkers niet meewerken wordt dit bemoeilijkt”, zegt een woordvoerder van VEH.

Lees ook: De gasmeter staat voor altijd stil: zo wordt je huis energieneutraal

Ongeveer een derde van de geldverstrekkers wil klanten wel een hoger bedrag lenen, maar berekent daarover een renteopslag die kan oplopen tot meer dan een half procentpunt, blijkt uit het onderzoek van VEH. Bij SNS betalen klanten de hoogste renteopslag: maar liefst 0,55 procent bovenop de normale rente, waardoor de jaarlijkse lasten 1.750 euro (bruto) stijgen.

“We gaan kijken wat we hier aan kunnen doen”, zegt een woordvoerder van SNS. “Het is inderdaad wel gek dat als je je huis wil verduurzamen dat je dan in een hogere prijsklasse terecht komt. We willen mensen stimuleren om hun huis te verduurzamen.”

Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar 31 hypotheekverstrekkers, waarvan er acht niet meedoen aan de ‘verduurzamingshypotheek’. Namelijk ING, Aegon, Argenta, Moneyou, Tulp Hypotheken, Van Lanschot, Philips Pensioenfonds en Lloyds Bank. Negen anderen berekenen een forse renteopslag. “Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant”, zegt Cindy van de Velde van Vereniging Eigen Huis. Bij veertien geldverstrekkers is een verduurzamingshypotheek niet duurder.