Koen van Keulen (17) kwam om het leven door een val in een greppel

De 17-jarige jongen uit Soest verdween na een avond uit in de buurt van het Gardameer. Hij was met familie en vrienden op vakantie in Italië.

Hulpdiensten nabij de plek waar Koen gevonden is.
Hulpdiensten nabij de plek waar Koen gevonden is. Foto Jasper Juinen/ANP

De Via Ronchi, vlak bij het Gardameer in Italië, is een slecht verlichte tweebaansweg met hard rijdend verkeer. Een stoep ontbreekt en op de weg zelf kun je „niet veilig” lopen, zegt majoor Francesco Milardi van de carabinieri van Peschiera di Garda, verantwoordelijk voor het gebied. Een voetganger die langs de weg loopt zal daarom kiezen voor een smal paadje áchter de vangrail, net naast de weg, vermoedt hij.

Daar, ter hoogte van het gemeentebord van Castelnuovo del Garda, heeft de brandweer maandagmiddag het lichaam gevonden van Koen van Keulen uit Soest. Van de 17-jarige jongen werd niets meer vernomen nadat hij donderdagnacht niet was thuisgekomen na een avond uit in een club. Hulpdiensten en vrijwilligers zijn lang naar hem op zoek geweest.

Op de plek waar hij gevonden is, houdt het voetpaadje achter de vangrails ineens op. De weg kruist er een klein stroompje, zes meter dieper gelegen. De vangrail gaat er enkele meters over in de stenen van een bruggetje. Waarschijnlijk is Koen van Keulen daar in het donker zes meter naar beneden gevallen, in het stroompje onder de weg waarlangs hij liep, en aan die val overleden, zegt majoor Milardi. Op de vindplaats zijn afgebroken takken gevonden die erop wijzen dat Koen vergeefs heeft geprobeerd houvast te vinden terwijl hij in het stikdonker naar beneden viel. Van een misdrijf is volgens Milardi geen sprake geweest.

‘De bus reed verder’

Koen van Keulen was in Italië aan het kamperen met zijn ouders, broer en drie vrienden. Vrijdagochtend zou het gezelschap doorreizen naar Kroatië, maar de avond ervoor ging de groep jongens nog naar een nachtclub in de plaats Lazise. Rond een uur of twee ’s nachts pakten drie van hen de bus terug naar de camping, waar maar twee jongens zijn uitgestapt. Het hele weekend bleef onduidelijk waar de derde, Koen, gebleven was.

„Op het moment dat ze zijn uitgestapt, zagen ze: Koen is er niet”, vertelde Richard Wamelink, een vriend van de familie, enkele uren voor bekend werd gemaakt dat het lichaam van de jongen was gevonden. „De bus reed verder, Koen is pas later uitgestapt.” De zoon van Wamelink is een van de jongens met wie Koen in de club was. Zelf kwam hij zondagavond aan om te helpen bij de zoekactie, maar vooral „voor moral support”, liet hij weten aan de telefoon.

Waarom Koen niet tegelijk met de rest is uitgestapt, is nog onduidelijk. De verklaringen van de mensen in de bus lopen uiteen. Misschien was hij in gesprek met een meisje dat hij bij het uitgaan had ontmoet en heeft hij haar afgezet op de camping een halte verderop. Wie dat meisje geweest zou kunnen zijn, is nog niet achterhaald.

Er gaat ook een verhaal dat Koen op de deuren heeft gebonsd toen hij doorhad dat hij zijn bushalte had gemist, waarna hij alsnog de bus uit gelaten zou zijn. Die lezing wordt volgens Wamelink echter niet onderschreven door de chauffeur. Digitale sporen waren er niet. Geen camerabeelden, geen betalingen met zijn pinpas. De batterij van zijn telefoon was al sinds donderdagavond leeg. Hij zou niet gedronken hebben en had hooguit een paar euro op zak.

Oproep

De zoekactie kwam op gang na een oproep van de moeder van Koen op Facebook. „Help, mijn zoon is vermist”, schreef zij. „Mocht iemand wat zien of horen…” Het bericht werd tienduizenden keren gedeeld. De Italiaanse politie zette helikopters in, bootjes, jetski’s, drones, duikers, agenten, brandweerlieden. 150 Italiaanse vrijwilligers, voormalige politiemensen, hielpen eveneens met zoeken, vertelt Wamelink.

Vanuit Nederland trokken vrijwilligers met speurhonden naar Italië. Een vrijwilliger van Dutch Rescue Dogs was zondagavond begonnen met zoeken langs de route. Een team van Stichting Reddingshonden was net met twaalf honden aangekomen toen het hoorde over de vondst van het lichaam.

De familie vreesde al dat de vermissing van Koen slecht zou aflopen. „Hij verheugde zich op zijn vakantie”, zei Richard Wamelink. „Hij verheugde zich erop omdat hij samen was met zijn vrienden en ouders. Het is een hele plezierige, onbezorgde jongen eigenlijk.”

De plek waar Koen naar beneden is gevallen. Hij kwam tussen het muurtje en het hek in een stroompje terecht.