Twaalf doden bij zelfmoordaanslag Kabul

De aanval was gericht op vicepresident Abdul Rashid Dostum. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist.

Vicepresident Abdul Rashid Dostum keert terug van ballingschap. Kort hierna vond vlakbij het vliegveld een zelfmoordaanslag plaats, vermoedelijk gericht op Dostum.
Vicepresident Abdul Rashid Dostum keert terug van ballingschap. Kort hierna vond vlakbij het vliegveld een zelfmoordaanslag plaats, vermoedelijk gericht op Dostum. Foto Rahmat Gul/AP

Bij een zelfmoordaanslag net buiten de luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn elf doden gevallen. Zeker 48 mensen raakten volgens Reuters gewond bij het incident. De explosie deed zich voor toen een van de vicepresidenten van Afghanistan, de Oezbeekse krijgsheer Abdul Rashid Dostum, terugkeerde uit ballingschap. De politicus bleef ongedeerd.

Nadat Dostum in een gepantserd konvooi de luchthaven had verlaten, ging de bom af. Onder de slachtoffers zijn burgers en militairen. Via het eigen persbureau Amaq eiste Islamitische Staat zondagavond de verantwoordelijkheid op voor de aanval.

Seksueel misbruik en marteling

Dostum, die het land in 2017 verliet, was volgens een regeringswoordvoerder voldoende hersteld van een medische ingreep in Turkije en kon weer aan het werk gaan. Dostum verliet het land nadat het Afghaanse openbare ministerie een onderzoek naar zijn volgelingen was gestart. Zij zouden een politieke rivaal van Dostum gemarteld en seksueel misbruikt hebben. Het is niet bekend of hij nog steeds vervolgd wordt.

Dostum werd na de val van de Talibaan in 2001 ook beschuldigd van oorlogsmisdrijven. Dostum was in de eerste regering van Afghanistan na de val onderminister van Defensie onder president Karzai en speciaal adviseur voor militaire aangelegenheden. Sinds 2014 is hij de eerste vicepresident; Afghanistan kent een presidentieel systeem met twee vicepresidenten. Sarwar Danish is de tweede.