11 taxichauffeurs gedood na schietpartij Zuid-Afrika

Rivaliserende groepen taxichauffeurs strijden om controle van lucratieve routes.

In september 2017 werden bij de opgelaaide concurrentiestrijd taxi's in brand gestoken.
In september 2017 werden bij de opgelaaide concurrentiestrijd taxi's in brand gestoken. Foto Kim Ludbrook/EPA

Bij een beschieting van een taxibusje in Zuid-Afrika zijn zaterdagnacht elf mensen om het leven gekomen. Er vielen vier zwaargewonden schrijft persbureau AP.

Het busje werd op de weg tussen de plaatsen Colenso en Weenen in de provincie KwaZulu-Natal in een hinderlaag gelokt. Bewapende mannen sprongen uit de bosjes en opende het vuur op de minibus. Het busje vervoerde andere taxichauffeurs die terugkwamen van een begrafenis van een collega. De taxichauffeurs kwamen uit de provincie Gauteng waar Johannesburg de hoofdstad van is.

De politie doet onderzoek naar de motieven achter de beschieting, schrijft AP.

Minibus

In de jaren tachtig werd de taxibranche van Zuid-Afrika gedereguleerd en mocht iedereen boven de achttien een taxi rijden. Sindsdien leidt de felle concurrentiestrijd soms tot gewelddadigheden.

Het gaat vaak over controle van winstgevende routes. In mei kwamen in Kaapstad hierbij tien mensen om het leven. Zo’n 60 procent van de inwoners van Zuid-Afrika gaan met minibussen naar het werk.

De komst van Uber naar Zuid-Afrika leidde ook tot conflicten in dat deel van de taxibranche.

De oorlog tussen Uber-chauffeurs en hun collega’s van de ouderwetse taxibranche verspreidt zich als een veenbrand over Zuid-Afrika.