Brieven

Brieven

Foto EPA

Na lezing van het interessante artikel van Gideon Rachman, De leer van Donald Trump – consequent, radicaal en verkeerd (18/7), kwam de volgende gedachte bij mij op. Gezien de grote verdeeldheid in de EU (met of zonder Verenigd Koninkrijk) en het gebrek aan een stimulerende leider, kunnen we niet Barack Obama – in het nieuws met zijn Mandela-toespraak – vragen of hij als interim-president wil proberen om onze EU goed op poten te zetten? Hij geniet aanzien en populariteit in Europa, heeft uitgebreid ervaring van een land met verschillende staten, hij kent onze geschiedenis en heeft rechten gestudeerd. Naar mijn smaak is hij de enige persoon die voor veel landen acceptabel is om een Europese grondwet op te stellen en die geaccepteerd te krijgen door de meeste andere landen. Landen die hier niet voor voelen, hoeven wat mij betreft geen deel van de EU uit te maken. Als outsider is Obama meer acceptabel dan Macron of wie van de andere Europese leiders dan ook.

Er zitten ongetwijfeld veel juridische haken en ogen aan mijn voorstel. Maar gezien de ravage die Trump aanricht in de wereldeconomie, zal er toch snel iets radicaals moeten gebeuren. We hebben Trump nu als gemeenschappelijke vijand, en daar moeten wij snel van zien te profiteren. Ik ben er van overtuigd dat Obama ook de problemen met de Britten kan gladstrijken!