VDL wil vestiging Siemens in Hengelo overnemen

Het principeakkoord zou in de nacht van donderdag op vrijdag zijn gesloten. In ieder geval 400 vaste arbeidsplaatsen zouden behouden blijven.

Foto Vincent Jannink/ANP

VDL wil Siemens Hengelo overnemen. Het industriële concern meldt vrijdag dat er een principeakoord is bereikt. Ook werkgaranties met chipmachinefabrikant ASML maken onderdeel uit van het principe-overeenkomst.

Over een eventuele overname van de Siemens-vestiging, waar gasturbines en compressoren worden gemaakt, wordt al langer gepraat. Eerder liet minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) al weten dat de twee bedrijven met elkaar in gesprek waren. In ieder geval 400 van de 470 vaste arbeidsplekken moeten behouden blijven, een voorwaarde waar Wiebes zich destijds hard voor maakte. CEO van Siemens Nederland Hans Winters zegt er “alle vertrouwen in dat onze goed opgeleide en gekwalificeerde medewerkers bij VDL een gezonde toekomst tegemoet gaan”.

Richten op duurzame energie

Siemens maakte in november bekend de vestiging in Hengelo op termijn te willen sluiten. Dat had volgens het Duitse industrieconcern te maken met de olie- en gasmarkt: naar fossiele brandstoffen is steeds minder vraag. Siemens zei zich daarom meer te willen richten op duurzame energie, en af te willen van het produceren van onderdelen voor energiecentrales.

De aangekondigde sluiting hing samen met een grote reorganisatie bij Siemens. Daarbij werden wereldwijd zo’n 6.900 ontslagen binnen de energie- en gastak aangekondigd. Met de sluiting van de vestiging in Hengelo zouden ook tussenleveranciers geraakt worden, zo vonden tientallen boze medewerkers. De schatting was dat bij sluiting in de regio 1.800 banen verloren zouden gaan bij toeleveranciers. Siemens is een grote werkgever in Hengelo, van oorsprong een ‘metaalstad’.

Burgemeester opgelucht

Burgemeester Sander Schelberg (VVD) van de gemeente Hengelo is opgelucht. Hij heeft “alles uit de kast getrokken” om verlies van arbeidsplekken te voorkomen: “De intentieovereenkomst die vannacht is gesloten, is een heel belangrijke, cruciale stap. Het is een goed signaal als bedrijven als ASML en VDL toekomst zien in de stad en de regio. Ze brengen nieuwe kansen en nieuw elan.”

Het onbegrip onder werknemers over de voorgenomen sluiting was vorig jaar groot. Siemens Hengelo boekt winst, werkt flexibel en efficiënt en zit behoorlijk in de opdrachten, stelde het personeel. De vestiging in Hengelo had in de ogen van de medewerkers “altijd alles gedaan wat de multinational verlangde”.

Hengelo heeft veel gedaan om het Siemens naar de zin te maken; er zijn miljoenen geïnvesteerd in de aanleg van goede aanvoerroutes voor onder anderen dit bedrijf, dat aan de rand van het centrum is gevestigd. Zeventien jaar geleden lukte het ook om sluiting van het bedrijf (toen Demag Delaval geheten) te voorkomen.