Uitlevering

Carles Puigdemont, aanvoerder van de Catalaanse separatisten, kan voortaan vrij door Europa reizen

Rechter Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof heeft donderdag het Europese uitleveringsverzoek tegen Carles Puigdemont en vijf andere voortvluchtige Catalaanse separatisten ingetrokken. Een Duitse rechter stemde deze maand in met de uitlevering van Puigdemont, maar alleen voor vermeend misbruik van publiek geld. Llarena wil hem ook vervolgen voor onder meer rebellie. De voormalige regiopresident was de gangmaker van het afscheidingssreferendum dat de regio in 2017 hield. Hij kan zich nu vrij door Europa bewegen. Wel kunnen hij en de andere vijf opgepakt worden zodra ze voet zetten op Spaanse bodem. In Spanje zelf zitten ook nog separatistische politici in voorarrest. Volgens zijn advocaat Paul Bekaert wil Puigdemont komende week Duitsland weer verlaten en terugkeren naar België. Na het verboden afscheidingsreferendum was Puigdemont in het najaar van 2017 in eerste instantie naar Brussel gevlucht. Op de terugreis uit Scandinavië werd hij in maart in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, bij een snelwegrestaurant gearresteerd. De afgelopen tijd was de 55-jarige politicus onder voorwaarden op vrije voet en woonde hij in de buurt van Hamburg. (NRC)