Transportproblemen

Brandstoftekort tankstations, mede als gevolg van droogte

Pompstations door heel Nederland hebben aanvoerproblemen. Dat bevestigt belangenvereniging voor tankstations BETA vrijdag na berichtgeving door NOS. Honderden pompen zitten soms zonder brandstof. De transportproblemen komen onder meer door de aanhoudende droogte. De aanvoer gaat vaak via het water, maar omdat het waterpeil in de rivieren is gezakt moeten schepen minder zwaar beladen worden. Ook kampen transporteurs door de vakantie met een tekort aan chauffeurs. Een BETA-woordvoerder laat weten dat oliemaatschappijen weken terug al aangaven dat er problemen waren met uitrijden. Volgens BETA komen meldingen binnen van pomphouders uit het hele land. Het gaat vermoedelijk om „honderden pompen” die enkele uren tot soms wel drie dagen ‘droog’ staan. Oliemaatschappijen BP en Shell bevestigen dat beeld tegenover NOS. Wanneer het probleem is opgelost, is nog onduidelijk. De bouwvak komt eraan, wat voor een vermindering van het zakelijk verkeer op de Nederlandse wegen zorgt, maar in de vakantieperiode zijn er weer meer vakantiegangers op de weg. Eind juni kreeg de sector nog te maken met een fors olielek in de Rotterdamse haven. Een deel van de haven werd afgesloten voor schoonmaakwerkzaamheden, waardoor de bevoorrading ingewikkelder is. (NRC)