Peter Sagan wint zijn derde etappe van deze Tour

De Slowaak was in de straten van Valence de snelste in de massasprint.

Peter Sagan wint de dertiende etappe van de Tour 2018.
Peter Sagan wint de dertiende etappe van de Tour 2018. Foto Jeff Pachoud/AFP

Peter Sagan heeft de dertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De groenetruidrager troefde in de massasprint Arnaud Démare en Alexander Kristoff af en won zijn derde etappe van deze Tour.

In het algemeen klassement veranderde niets, Geraint Thomas (Sky) blijft in de gele trui, met een voorsprong van 1.39 minuten op ploeggenoot Chris Froome en 1.50 minuten op de Nederlander Tom Dumoulin (Sunweb).

Na drie Alpen-etappes stond deze vrijdag een min of meer vlakke rit op het programma, van Bourg d’Oisans naar Valence over 169,5 kilometer. Onderweg twee heuvels: een klim van de derde en een van de vierde categorie.

De Belgen Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) en Dimitri Claeys (Cofidis), de Nieuw-Zeelander Tom Scully (EF) en de Zwitser Michael Schär (BMC) vormden al snel een kopgroep, raffelden in een uur bijna vijftig kilometer af en kregen aanvankelijk een voorsprong van ruim drie minuten van het peloton.

Tot de ploegen van sprinters Sagan (Bora-Hansgrohe), Kristoff (UAE) en Démare (Groupama-FDJ) het welletjes vonden en het verschil met het kwartet op kop geleidelijk aan terugbrachten. Op zes kilometer van de finish werd Schär als laatste van de vier renners ingerekend en was een massasprint onontkoombaar, al reed Philippe Gilbert in de straten van Valence nog even weg.

Zaterdag is de veertiende, heuvelachtige etappe. Een kans voor aanvallers.